(Ne)očekávaná cesta k trojímu ždímání literární předlohy

Začalo to dávno, daleko na východě v zemi, jakou v dnešním světě už nenajdeš. A někde tam, uprostřed divoké pustiny, v útrobách Osamělé hory, protkané zlatými žilami a ložisky vzácných drahokamů, se skrýval Erebor, království pracovitých (ale přiznejme i poněkud hamižných) trpaslíků, kteří se pouštěli stále hlouběji, až objevili srdce hory, královský klenot. Jenomže když láska ke zlatu přerostla ve zběsilost, což se nepochybně stalo, může na to i odolný trpaslík dojet, neboť zlatý lesk přilákal drtivou sílu, v níž vzbuzuje temnou, divokou a zničující vášeň.

Jmenuje se (v české verzi poněkud pitoreskně) Šmak a je to nažhavený drak-ohnivák, který na zlatu ujíždí ještě brutálněji, nežli trpasličí král. Jeho ohnivý stín sežehl bohatý Erebor a vzal jim jejich domov, neboť na draka téhle kategorie trpaslík (který to sice umí dobře s mečem i se sekerou) prostě nemá. Tehdy jim nepíchli ani Elfové, což si ti, kteří přežili, budou dobře pamatovat. A pak se našel někdo, kdo se postavil do jejich čela, vzbudil v nich odvahu bojovníků a vedl je zpátky, aby znovu vzkřísili své království a vykostili obludu, která v troskách Ereboru hnípá na jejich zlatě.

Bude to drsná a dobrodružná cesta divočinou, kde číhají krvežízniví skřeti a nenažraní zlobři, a také pár starých dobrých známých, včetně jednoho čaroděje, z něhož se později vyklube pěkný hajzl. Ale také to bude úžasně barvitá a spektakulární fantasy cesta, která se vine digitálními kulisami i neuvěřitelnými novozélandskými exteriéry, na které nemůže chybět Peter Jackson s několika desítkami kamer RED EPIC, které umí jak 3D, tak 48 FPS (které si ovšem jen tak někde neodpromítáte). A když tenhle úderný formát High Frame Rate 3D začne vyluzovat drtivý zvuk Dolby Atmos, přišpendlí vás to do sedadel a nadělá vám několik nových děr do hlavy (nebo kam).

Chtělo by se mi říci vysmátý Peter Jackson, jehož trojdílný Pán prstenů (kterého nám naposled představil před deseti lety) shrábnul téměř dvě desítky Oscarů a pár miliard čistého zisku. Ostatně kultovního Pána prstenů vám určitě (a nepochybně záměrně) připomene „otvírák“ Hobita, neskutečná zákoutí pohádkové Středozemě – a také třeba Ian McKellen, Orlando Bloom, Cate Blanchetová, Elijah Wood, Andy Serkis či Christopher Lee, kteří tu znovu vklouzli do svých staronových postav.

Tenhle návrat do Středozemě má charakter prequelu, který nás zavádí do doby, předcházející anabázi Pána prstenů, zhruba šedesát let před památný okamžik, kdy se Frodo vydává naplnit své zdánlivě beznadějné poslání. Zdá se, že Bilbo Pytlík je trápen výčitkami, že Frodovi neřekl úplně všechno o tom, co zažil. A když je takový malý půlčík trápen velkými výčitkami, prostě se do něj už nevejdou a musí to ven. A tak Frodovi i nám konečně přiznal barvu a vyklopil, jak se všechno událo. Univerzitní profesor, filolog a spisovatel John Ronald Reuel Tolkien to již v roce 1937 sepsal a vytvořil si tak odrazový můstek k Pánovi prstenů – no a Peter Jackson to přesně v opačném pořadí nafilmoval.

Hobit: Neočekávaná cesta
Zdroj: ČT24/Warner Bros

Za všechno ale může šmejdil Gandalf, který si nikdy nedá pokoj a do Pytlíkova vegáče v poklidném Hobitíně nekompromisně hodil čarodějnické vidle. A tak zmatený Bilbo Pytlík,  ještě netušící, že má být skrytým esem v plandavém rukávu Gandalfova kouzelného havelku, jen vydřeně zírá, jak mu třináct drsných trpaslíků vyžírá spižírnu, zatímco výřečný čaroděj mu vysvětluje, proč si tuhle dobrodružnou cestu nemůže nechat ujít. Na jejím konci je Osamělá hora, kterou je třeba dobýt zpět, aby trpaslíci opět našli svůj domov (že se k tomu zase zpátky napakují svým zlatem, je jen příjemný bonus navíc, že jim přitom bude stát v cestě dračí megaplamenomet Šmak, je patálie, která jim dá zřejmě pořádně zabrat).

A Bilbo Pytlík má podle Gandalfa (který ví většinou všechno dopředu a nejlíp) na to, aby byl platným členem téhle sebevražedné trpasličí mise, i když na to na první pohled nevypadá. Ale když tomuhle půlčíkovi se statečným hobitím srdcem někdo najde elfí meč správně (krátké) délky, možná si troufne i na obrovitého bílého skřeta, který má s trpaslíky otevřený účet a jehož bílý vlk již kaní nad jejich teplou stopou. A tak Bilbo Pytlík nakonec sbalí svůj tlumok a trochu vyděšeně a také trochu zvědavě vyrazí s nimi. Za zády zanechal svůj útulný hobití příbytek a domov a před ním je neznámý a zdá se, že veskrze hrozivý a vesměs nepřátelský svět. A v něm se brzo ukáže, zda Gandalf vybral toho opravdu správného hobita.

Po megaúspěchu Pána prstenů byla ekranizace Hobita stejně jistá a nezvratná jako slunovrat nebo zvyšování DPH. Šlo jenom o to kdy, kdo a za kolik. Zřejmě se zdálo, že po téměř deseti letech by mohl být o půlčíky, Středozem a její havěť zase zájem a Tolkienem nasáklý Peter Jackson se zpočátku tvářil, že Hobit mu jako režisérovi zrovna žíly netrhá, pročež si hodlá  ohlídat jen post producenta. A tak se na toto klíčové místo (i s Jacksonovou podporou) posunul Guillermo Del Torro, který to po dvou letech přešlapování na místě vzdal a veslo předal opět nenahraditelnému Peterovi, který ho, podle hesla „co si sám neuděláš, nemáš“, popadnul, pořádně zabral a rozparceloval literární předlohu do tří filmových dílů.

Zdá se, že tohle je hlavní problém téhle očekávané ekranizace, na které všichni, co investovali, trhnou víc, než kdyby se točil pouze solitér. A také je jasné, že tím, kdo to zaplatí, bude filmový divák. To, co zas není až tak jasné, je, do jaké míry mu bude vadit, co za to dostane. Nepochybně budou takoví, pro které je atmosféra Středozemně tak sugestivní a oslovující, že jim vlastně až tolik nezáleží na tom, co se v jejích kulisách odehrává, trpělivě budou snášet rozvláčné kydy v Roklince a pokojně vydrží i přepálenou stopáž monumentálních bitev se skřetími vidláky, o kterých se říká, že útočí až po půlnoci, což, jak uvidíte, se rozhodně nezakládá na pravdě.

Do kin právě přichází první díl zamýšleného triptychu, jenž jde obsahově disciplinovaně po stopách literární předlohy a formou se zásadně neodchyluje od předchozího Pána prstenů. Peter Jackson není patlal, který by odflákl řemeslo nebo ubral na spektakulárnosti. Z tohoto pohledu je Hobit opulentní spektákl, kde je (téměř stále) na co se dívat, jen sem tam není s kým to sdílet, protože děj je evidentně naředěný, což má rafinovaně přebít třeskutost akčních bojových scén, kombinovaná s drtivým sountrackem Cronenbergova kmenového skladatele Howarda Shoreho.

Jako by se tu programově naplňoval úsměvně rafinovaný koncept, podle něhož je všude třeba přitlačit na pilu a přidat páru, aby se zaretušovalo, že se toho vlastně zas nenabízí tak moc. Když tohle skousnete a nebudete se tím dále rozptylovat, můžete si Hobita slastně vychutnávat, zejména pak v některých vymazlených pasážích, jako je děsivá rvačka kamenných obrů či vychytaná, hádankářská scéna s úskočným Glumem, který je k sežrání a přežil i vražedný český dabing, který Hobita rozhodně nezdobí (navíc všestraněnně talentovaného Andyho Serkise najdete v titulcích i jako režiséra druhého štábu). A určitě vám nebude dělat problém navázat se na sympatického a věrohodně hobitího Bilbo Pytlíka, empatického Martina Freemana (jenž je přece jen větší „macho“, nežli byl poněkud křehký Elijah Wood v Pánovi prstenů), s respektem sledovat Iana McKellena jako Gandalfa Šedého a netrpělivě čekat, s kým si to zas příště rozdá nebojácný trpasličí lídr Thorin Richarda Armitage.

A tak bych si možná ani nekazil radost a nepitval bych se v tom, kdy je děj záměrně rozmělňován, kde se evidentně hraje na čas nebo kde se jen planě plká, a užíval bych si to se sympatickým půlčíkem, charismatickým čarodějem a třinácti trpaslíky v tomhle magickém tolkienovském světě, který vám navzdory všem monstrům, obludám a temným silám může někdy připadat lepší než ten náš. A těšil bych se na to, že za rok (zhruba touhle dobou) se budeme moci s Peterem Jacksonem znovu vydat tentokrát na Šmakovu dračí poušť.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

THE HOBBIT: AN UNEXPECTED JOURNEY

USA, Nový Zéland 2012, 166 min., český dabing/české titulky, přístupný, 2D+3D. Režie: Peter Jackson. Scénář: Fran Walshová, Philippa Boyensová, Peter Jackson, Guillermo del Torro. Kamera: Andrew Lesnie. Hudba: Howard Shore.

Hrají: Martin Freeman (Bilbo), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin), Ken Stott (Balin), Graham McTavish (Dwalin), William Kircher (Bifur), Stephen Hunter (Bombur), Elijah Wood (Frodo), Hugo Weaving (Elrond), Cate Blanchettová (Galadriel), Christopher Lee (Saruman), Andy Serkis (Glum), Sylvester McCoy (Radagast).

V kinech od 13. prosince 2012