Filmová upoutávka týdne: Batman svolává superhrdiny. A co na to Superman?

Po Avengers od Marvelu budou mít svůj týmový film i superhrdinové od DC. Loni jsme uzřeli jejich „úsvit“, když se pomlátili Batman se Supermanem, letos na podzim se už budou šikovat do jednoho družstva, přesněji řečeno právě Batman je bude shánět dohromady. Jaký k tomu zaujme postoj „Muž z oceli“, ponechává upoutávka zatím v tajnosti. Opět na ně ale dohlíží Zack Snyder.

Filmový svět poslední rok sleduje komiksové dostihy. Co na začátku milénia odstartovali X-Meni a Spider-Man, začalo s Iron Manem v roce 2008 splétat studio Marvel v ambiciózním plánu, který nyní znamená zhruba dva komiksové blockbustery Marvelu ročně a v podstatě jednoznačná dominance v této oblasti.

Postupně totiž předvedli jednotlivé superhrdiny ve vlastních filmech (po Iron Manovi také Captain America či Thor), aby je pak svedli dohromady v jednom filmu, který vydělal půl druhé miliardy. Vlak je rozjetý a zřejmě ho nic nezastaví. Letos si mohou (nevyhnutelný) úspěch připsat druzí Strážci galaxie a třetí Thor.

Nespokojené kritiky, problémové přípravy

Konkurence ale nelení. Ba naopak a je jí to často vyčítáno. Studio Warner Bros. spolu s komiksovým nakladatelstvím DC má také řadu silných značek a pustili se do budování stejného spletence komiksového univerza, jako má Marvel. Jenomže pospíchají, a zatímco v případě Marvelu je nejčastěji vytýkáno, že se bojí experimentovat a příběhy nejsou moc inovativní, u Warnerů je kritika filmů horší.

Loňská dvojice Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti a Sebevražedný oddíl měli podle agregátoru recenzí Rotten Tomatoes jenom 27 procent pozitivních recenzí, respektive 25 procent. Ukázalo se to i na tržbách, kde legendární dvojice komiksových gerojů nezvládla pokořit miliardovou hranici na celosvětových tržbách.

Navíc producenty provází potíže i při přípravách dalších filmů. Ben Affleck, který v nových filmech převzal úlohu Batmana po Christianu Baleovi, se měl ujmout i režie dalšího samostatného filmu s netopýřím mužem, což s ohledem na to, že režíroval i oscarový film Argo, budilo očekávání. Jenomže Affleck nakonec od toho ustoupil a studio pro tento úkol získalo režiséra Úsvitu planety opic Matta Reevese.

V případě Flashe, který chtěl do kin vběhnout v březnu 2018, se pak režisér stále hledá po tom, co se se studiem nedohodl Rick Famuyiwa, což znamená, že původně plánovanou premiéru s největší pravděpodobností superrychlý hrdina nestihne.

Amazonka a spojené superhrdinské síly

Letos Warner uvede dva komiksové filmy od DC. Nejprve v červnu rozvine příběh Wonder Woman, která se ve vedlejší roli objevila i v duelu Batmana a Supermana, na nějž pak v listopadu naváže Liga spravedlnosti, v níž se kromě Batmana, Wonder Woman a Flashe objeví i Aquaman a Cyborg. Kdo loňský souboj komiksových ikon viděl, může pak spekulovat, jestli se nakonec objeví i Superman, nebo ne.

Nová upoutávka, která svým vizuálním stylem jasně prozrazuje, že opět točil Zack Snyder, který si udělal jméno i komiksovými adaptacemi 300: Bitva u Thermopyl nebo Strážci - Watchmen, se nese v opulentním tónu a chce do kin nalákat i diváky, kteří byli loňskou sezonou minimálně roztrpčeni.