Aukční rekord narazil na ledovec. Nejdražší krajinomalbou je obraz Gerharda Richtera

Na konci dubna začne Gerhard Richter v Národní galerii vystavovat nejen jako jeden z nejvýznamnějších výtvarníků současnosti, ale i jako autor nejdráže vydražené krajinomalby na světě. Aukční rekord ve středu pokořil prodej jeho obrazu Eisberg (Ledovec), který se v londýnské Sotheby's prodal za 20,4 milionu eur (551,3 milionu korun).

Olej o rozměrech 101 na 151 zobrazuje vodní plochu s plujícím ledovcem. Odborníci odhadovali, že se prodá za cenu o zhruba polovinu nižší. „Gerhard Richter začínal v 60. letech jako realistický malíř, až pak se posunul k abstrakci. Tento obraz je zajímavý tím, že je založený na fotografii, kterou pořídil v roce 1972, ale namaloval ho až v roce 1982,“ upozornil George O'Dell z aukční síně Sotheby's.

Dnes 85letý Richter maluje obrazy abstraktní i hyperrealistické a odmítá tvořit jediným stylem. V Česku měl zatím vystavenou pouze malbu Strýček Rudi z roku 1967, kterou umělec vytvořil v době, kdy byl ještě prakticky neznámý, a věnoval ji Památníku Lidice. Obraz německého důstojníka a Richterova skutečného strýce v nacisty vypálené obci není sice na prodej, ale stylově podobný kus drážďanského rodáka se v roce 2013 v New Yorku prodal v přepočtu za 740 milionů korun.

Obraz Gerharda Richtera pokořil aukční rekord (zdroj: ČT24)

Podrobněji Richterovu tvorbu představí od 24. dubna do 4. září Národní galerie. Bude to Richterova první samostatná výstava v Česku a první retrospektivní výstava ve střední Evropě. Představí padesátku děl za více než půlstoletí jeho tvorby. „Bude probíhat na několika místech. Zásadní část bude v paláci Kinských, kde se budeme dívat na jeho práce od 60. let až do současnosti. Další část prací pak vystaví Anežský klášter,“ doplnila kurátorka Milena Kalinovská.