Národní galerie v roce 2017: Drahý a vlivný Gerhard Richter, fantazie Skály a Charta Story

Nové v roce 2017 nebudou v Národní galerii jen výstavy, ale i budovy. Instituce plánuje začít s opravami Veletržního paláce a paláce Kinských. Na výstavních projektech galerie spolupracuje z více než z poloviny se zahraničím. Připravuje například první středoevropskou retrospektivu Gerharda Richtera, jednoho z nejvlivnějších umělců současnosti a mimo jiné autora nejdráže prodaného obrazu žijícího tvůrce. Představí fantastické objekty Františka Skály i sbírky arcivévody Ferdinanda II. Habsburského. Vzniká i expozice ke čtyřicátému výročí Charty 77 a do Prahy se opět vrátí čínský umělec Aj Wej-wej.

Návštěvnicky nejúspěšnější v tomto roce byla pro Národní galerii výstava k 700. výročí narození Karla IV. Zhlédlo ji na 93 tisíc návštěvníků. Velkému zájmu se těší také první výstava francouzského naivního malíře Henriho Rousseaua v českém prostředí, dosud ji vidělo přes 32 tisíc lidí.

Plány na příští rok sahají k vrcholům programu Národní galerie posledních let. A výstava Gerharda Richtera je opravdu pecka.
Lenka Lindaurová
kritička výtvarného umění

V paláci Kinských zůstane otevřena do poloviny ledna, poté ji vystřídá retrospektiva jednoho z nejdražších umělců na trhu Gerharda Richtera. Po německém umělci se galerie v roce 2018 zaměří na další velká jména: Františka Kupku nebo Pabla Picassa. Ve spolupráci s Paříží přiveze Rodinovy sochy, z Londýna pak dílo Matisse a Warhola.

V novém roce pokračuje Národní galerie také s opravami svých budov. Už letos zpřístupnila revitalizovaný klášter sv. Anežky České, v němž otevřela nové zahrady. Projekt bude pokračovat pod názvem Anežka LIVE!, do kláštera přinese kulturní a volnočasové programy. 

Rekonstrukce čeká v blízké budoucnosti i na palác Kinských. Ke kavárně z letošního roku přibude změna přízemního traktu paláce a jeho zprůchodnění otevřením východu do Týnské uličky. 

Přestavby, po níž už několik let volá, se dočká i Veletržní palác. Na jaře se začnou vybírat architekti, kteří tamní prostory přemění na nové centrum Národní galerie. Rekonstrukce v řádu miliard začne v roce 2020.

V následujících letech budou následovat také obsahové a zčásti i architektonické revitalizace paláců na Hradčanském náměstí, konkrétně pak Schwarzenberského a Šternberského.