Henri Rousseau nevytáhl paty z Francie. Teď vystavuje poprvé v Česku

Henri Rousseau, zvaný Celník, se proslavil malbami exotické přírody, přestože byl jako malíř samouk a z rodné Francie nikdy nevytáhl paty. Od 15. září se podívá do Národní galerie v Praze, která představuje jeho tvorbu poprvé na českém území. „Malířův ztracený ráj“ doplnila dialogem s dalšími výtvarníky: Pablem Picassem, Fridou Kahlo nebo Josefem Čapkem.

Výstava se do Prahy přesunula z pařížského Musée d'Orsay, kde patřila k nejúspěšnějším v poslední dekádě.

Zatímco dnes Rousseaua vítají světové metropole, za svého života v druhé polovině 19. století vybíral daně (nikoli clo, jak naznačuje mylná přezdívka) u Seiny a jako velkého umělce sám sebe jen maloval. Jeho autoportrét z roku 1890, na němž se vyobrazil s baretem a paletou, patří k jeho nejznámějším dílům. Ve 20. letech ho zakoupila československá vláda, dnes je ve sbírkách pražské Národní galerie.  

Představa stylizovaného, trochu podivínského umělce se stala archetypem pro českou populární kulturu, upozorňuje kurátorka Kristýna Brožová. Promítl se například i do postavy malíře Rudolfa Hrušínského ve filmu Jak básníkům chutná život.

Ostatní výtvarníky inspiroval ale dávno předtím. Podobnosti se dají najít v dílech Paula Cézanna, Paula Gauguina, Fridy Kahlo či Pabla Picassa. Jeho takzvané krajiny-portréty brzy objevila dobová avantgarda, z českých avantgardních umělců inspiroval Jiřího Koláře či Toyen.

„Zpočátku se publikum jeho obrazům vysmívalo, ale postupně jej začali oceňovat někteří malíři, literáti i sběratelé,“ připomíná kurátorka. Malovat začal až ve čtyřiceti letech, označovat ho za „nedělního malíře“ ale není tak úplně přesné, rady získával od akademických malířů a učil se kopírováním děl v pařížských galeriích.  

„Používá jasné barvy. Typická je pro něj naivita, jednoduché tvary. Pohybuje se mezi snem a realitou,“ popsala Rousseaův styl kurátorka Musée d'Orsay Beatrice Avanziová.

Především se proslavil obrazy džungle. Tvrdil sice, že se účastnil tažení do exotických zemí, ve skutečnosti ale zážitky z divočiny čerpal při návštěvách zoo, botanické zahrady a přírodovědného muzea.

V Česku na něj mohou zájemci zajít do paláce Kinských na Staroměstském náměstí do 15. ledna příštího roku.  

Národní galerie v Praze vystavuje Henriho Rousseaua (zdroj: ČT24)