Filmová princezna Leia z Hvězdných válek odletěla navždy. Prohrála boj s infarktem

Princezna Leia z Hvězdných válek odletěla navždy (zdroj: ČT24)

Ve věku 60 let zemřela americká herečka Carrie Fisherová, jež ztvárnila princeznu Leiu ve filmových Hvězdných válkách. V kritickém stavu byla od pátku, kdy prodělala infarkt během letu z Londýna do Los Angeles. Úmrtí, které nastalo v úterý ráno, potvrdila dcera Fisherové Billie Lourdová.

Fisherovou postihla srdeční zástava, když se vracela letadlem z Anglie, kde se zúčastnila natáčení třetí řady sitcomu „Katastrofa“.

Nedávno vydala další díl svých memoárů, v nichž vzbudila pozornost především pasáž popisující tříměsíční milostný vztah s Harrisonem Fordem během natáčení prvního dílu Hvězdných válek. „Na scéně jsme byli přes týden Han a Leia, o víkendu Carrie a Harrison,“ vzpomínala.

Harrison Ford v reakci na zprávu o smrti své herecké kolegyně prohlásil, že byla jedinečná. „Žila svůj život statečně. Byla zábavná a nebojácná. Bude nám všem chybět,“ uvedl Ford.

Jako vtipnou a inteligentní osobnost popsal Carrie Fisherovou další ze známých hollywoodských herců, Steve Martin. „Když jsem byl mladý muž, byla nejkrásnější ženou, jakou jsem kdy viděl,“ dodal Martin.

Fisherová se narodila 21. října 1956 jako dcera herečky Debbie Reynoldsové a zpěváka Eddieho Fishera. V roce 1983 se Fisherová vdala za zpěváka Paula Simona, za rok se ale rozvedli. Její dcera, rovněž herečka Billie Lourdová, se narodila ze vztahu s uměleckým agentem Bryanem Lourdem.

Před kamerou Fisherová debutovala roku 1975 v komedii Šampón. V Hvězdných válkách se poprvé představila v roce 1977 jako princezna Leia, která je dcerou Padmé Amidaly a Anakina Skywalkera. Do ságy se vrátila v roce 2015 v novém díle Star Wars: Síla se probouzí.

Fisherová se měla podílet na natáčení osmé epizody Star Wars, která by se měla do kin dostat v roce 2017. Zahrála si také v romantické komedii Když Harry potkal Sally (1989) nebo v komedii Ženy (2008).