Lída Baarová je Liduschka. O svém osudu zpívá muzikál

Zažila obdiv a slávu, nenávist a zatracení. Plzeňská Nová scéna Tylova divadla zpracovala dramatický příběh Lídy Baarové jako muzikál. Autorem libreta je dramatik a novinář Karel Steigerwald, písňové texty napsal Jiří Ornest a hudbu zkomponoval Aleš Březina. Ironický a provokativní pohled na život slavné herečky nese název Liduschka.

V příběhu filmové hvězdy, která se v hitlerovském Německu neslavně zapletla s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem, se zrcadlí celé pohnuté dvacáté století, uvažuje autor libreta Karel Steigerwald: „Představení Baarovou neobviňuje ani nebrání, ale chce pomocí tohoto osudu porozumět tomu obludnému dvacátému století, které, jak uvidíme na jevišti, ovládali šašci a klauni.“

Námět na sarkastický muzikál přinesl Roman Meluzín, který se ujal režie. „Pro mne je nejzajímavější ta skutečnost, že lidé, kteří včera volali bravo, dnes po vás plivou. A to je obludné a hrůzné. To je největší vykřičník, který bych chtěl tou inscenací udělat,“ uvedl režisér.

Divadlo v Plzni uvedlo muzikál o Lídě Baarové (zdroj: ČT24)

Autor hudby Aleš Březina, který už napsal skladby k filmům Jana Hřebejka, Petra Zelenky, Jiřího Menzela a k řadě divadelních představení, upozorňuje, že nejde o dokumentární portrét. „V anglosaském světě se tomu říká faction, která vychází trošku z faktů, ale zároveň si s nimi pohrává beletristickým způsobem. Psalo se mi to skvěle a svobodně, protože toto není životopisný muzikál,“ zdůrazňuje Březina.

Příběh Baarové v poslední době zfilmovali Helena Třeštíková a Filip Renč

Titulní roli hraje Alžbeta Bartošová, Goebbelse ztvárnil Petr Jeništa, jako Hitler vystupuje Aleš Kohout. Příběh začíná příchodem Baarové do německých filmových ateliérů před druhou světovou válkou a postupně do něho vstupují její milostné avantýry i historické události.

Příběh Lídy Baarové se v poslední době dočkal několika uměleckých reflexí. Dokumentární portrét nabízí snímek Heleny Třeštíkové, hranou filmovou podobu přinesl režisér Filip Renč. Nový muzikál Liduschka vznikl přímo pro soubor plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. Nejbližší repríza se koná v neděli 4. prosince, další jsou na programu v lednu.