Premiéra filmu FC Roma byla zrušena. Kvůli výhrůžkám fanoušků

Tvůrci o filmu a zrušení premiéry (zdroj: ČT24)

Kvůli výhrůžkám od radikální části fotbalových fanoušků pražského klubu Bohemians 1905 byla zrušena slavnostní premiéra filmového dokumentu FC Roma, která se měla konat v úterý v areálu vršovického stadionu. Dokument sleduje děčínský tým složený převážně z romských hráčů, který loni nastoupil do nejnižší fotbalové soutěže.

Nesouhlas s uvedením snímku dávali fanoušci Bohemians najevo několika způsoby. „Jednak se jednalo o nějaké hlasy v diskusích na internetu a potom osobní kontakt mezi fanoušky během nedělního zápasu na Bohemce, kdy se ta situace ukázala jako opravdu velmi výbušná,“ uvedl Svatoslav Baťa, marketingový manažer Bohemians Praha 1905.

Zrušení promítání navrhlo vedení Družstva fanoušků Bohemians, akcionář klubu, které před několika lety pomohlo k záchraně klubu a sdružuje více než 2000 členů. Zrušení projekce způsobily obavy, že někteří fanoušci Bohemians, údajně s podporou radikálních fanoušků jiných klubů, chtějí úterní premiéru na stadionu překazit.

Distribuce filmu se zpozdí

Produkce filmu připravovala premiéru na stadionu Bohemians několik týdnů. Místo si vybrala záměrně kvůli tomu, že klub dlouhodobě proti projevům rasismu vystupuje. Rozhodnutí zrušit premiéru prý chápe. Zpoždění nicméně bude mít též uvedení v tuzemských kinech.

„Nás to mrzí, protože si myslíme, že by se podobným věcem nemělo ustupovat, ale zároveň pozici Bohemians chápeme, protože je třeba předcházet bezpečnostnímu riziku osob, které by se projekce zúčastnily. My nyní řešíme, co uděláme dál. Je pravděpodobné, že hlavní část distribuce toho filmu bude posunuta až na říjen,“ oznámila producentka snímku Pavla Janoušková Kubečková.

Když tým FC Roma nastoupil do nejnižší fotbalové soutěže, většina soupeřů se rozhodla zápasy s ním bojkotovat. Důvody mapuje stejnojmenný dokument. První diváci ho mohli vidět už ve Varech v dokumentární soutěži. Snímek natočili Rozálie Kohoutová a Tomáš Bojar, který je mimo jiné spoluautorem fotbalového snímku Dva nula, za nějž byl nominován na Českého lva a obdržel Cenu Pavla Kouteckého.