Praha souhlasí. Slovanská epopej by se mohla na čas vrátit do Krumlova

Po připravovaném asijském turné by se mohla Slovanská epopej dočasně vrátit na zámek v Moravském Krumlově. Po jednání s krumlovským starostou Tomášem Třetinou (TOP 09) a brněnským primátorem Petrem Vokřálem (ANO) to řekla pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Cyklus pláten, na kterých mistr české secese Alfons Mucha zachytil slovanskou mytologii, je zařazen na seznam kulturních památek a zájemci ho mohou až do konce roku vidět ve Veletržním paláci, kde našel útočiště poté, co Praha obrazy před čtyřmi lety odvezla z moravskokrumlovského zámku.

Národní galerie ovšem cyklus vystavuje jen provizorně. Mucha totiž své obrazy metropoli věnoval pod podmínkou, že pro ně vybuduje důstojnou výstavní síň, což se dosud nestalo a v dohledné době ani nestane. Epopej totiž v příštím roce čeká velká zámořská výprava do Japonska a Číny a poté by se – paradoxně – mohla do Krumlova vrátit.

Pokud se Mucha vrátí do Krumlova, nebude to na pár měsíců

„Domluvili jsme také, že zápůjčka bude časově omezena. Do konce roku bychom měli vědět základní rysy nějakého memoranda,“ oznámila pražská primátorka Adriana Krnáčová po středečním jednání se svým brněnským protějškem Vokřálem a krumlovským starostou Třetinou.

Zástupci pražské městské galerie chtějí ještě zkontrolovat, zda jsou zámecké prostory pro vystavení epopeje vhodné. Předsedkyně magistrátního výboru pro kulturu a cestovní ruch Eliška Fuchsová Kaplicky (ANO) doplnila, že pokud Praha celý cyklus do Krumlova přemístí, rozhodně to nebude jen na pár měsíců.

Starosta Třetina uvedl, že Moravský Krumlov je připraven hostit Slovanskou epopej s úctou a pokorou. „Byli bychom rádi, aby epopej byla vystavena v Krumlově do doby, než pro ni Praha najde trvalé umístění,“ podotkl. Pražskou kontrolu prý vnímá vstřícně a nemá s ní problém.

Pražské možnosti? Nový objekt v Revoluční i bunkr pod Stalinem

O pražské budoucnosti epopeje jasno není. Mezi zvažovanými variantami byla mimo jiné stavba nové budovy na Výstavišti, vystavení pláten na Vítkově nebo stavba budovy na místě někdejších Eliščiných lázní v Revoluční ulici v Praze 1. Nadační fond šéfa reklamní společnosti Bigboard Richarda Fuxy pak letos v srpnu navrhl umístit epopej do bunkru pod kyvadlem na Letné. Institut plánování a rozvoje (IPR) nyní připravuje analýzu míst, kam by mohla Praha plátna trvale umístit.