Ztraceni v Mnichově i Já, Olga Hepnarová mohou být nejlepším evropským filmem

Petr Kazda a Petr Zelenka o nominaci (zdroj: ČT24)

Evropské filmové ceny oznámily další nominace. K patnáctce dokumentů, mezi nimiž je i Mallory Heleny Třeštíkové, přidala širší nominace v kategorii celovečerních snímků. Do výběru padesáti titulů se dostaly i dva české filmy: absurdní komedie Ztraceni v Mnichově a drama Já, Olga Hepnarová.

Hraný film Já, Olga Hepnarová se vrací k případu ženy, která ve svých dvaadvaceti letech úmyslně najela v centru Prahy do lidí. Činu odmítla litovat a požadovala trest smrti, který také jako poslední popravená žena v Československu dostala.

Drama autorské dvojice Tomáše Weinreba a Petra Kazdy se v premiéře představilo na německém festivalu Berlinale. V zahraničí diváci, kteří případ Hepnarové neznají, vnímali podle tvůrců film především jako příběh outsiderské dívky. Hlavní roli ztvárnila polská herečka Michalina Olszańská.

Větší znalost kontextu a smysl pro absurdní humor vyžaduje snímek Petra Zelenky Ztraceni v Mnichově, na němž se podílela i Česká televize. Zelenka se do širších nomancí Evropských filmových cen dostal už v roce 2008 snímekm Karamazovi. Ve svém posledním počinu si utahuje z filmařů, z českých i francouzských předsudků, a hlavně z jednostranného výkladu historie. Jeho důležitým hrdinou je papoušek Édouarda Daladiera, který se postará o diplomatický skandál.

Zelenkův originální autorský pohled na národní mýtus o mnichovské zradě ocenil jak Český lev, tak především Ceny české filmové kritiky, které ho dokonce označily za nejlepší tuzemský film roku 2015. Jestli mají on nebo příběh inspirovaný Olgou Hepnarovou šanci stát se i nejlepším evropským titulem, ukáží užší nominace 5. listopadu. Evropského Oscara jeden z pěti finálových snímků obdrží 10. prosince.

Konkurovat jim budou například oscarový Room, válečné dánské drama Boj nebo Julieta Pedra Almodóvara.

Většího úspěchu v Evropských filmových cenách se doposud podařilo dosáhnout třem českým tvůrcům: Miloši Formanovi s dramatem Lid versus Larry Flynt (1996), Heleně Třeštíkové, která letos soutěží s Mallory, díky jejím časosběrnému dokumentu o Reném (2008) a Tomáši Luňákovi, jenž zvítězil v sekci animovaných filmů s debutem Alois Nebel (2011).