Hop Side Story: Starci jedou opět na chmel i do kin

„Ať je vám to, či není milé, že se to všechno mohlo stát,“ první český filmový muzikál měl premiéru v roce 1964 a nyní se do kin opět vrací - v digitálně restaurované podobě. Starce na chmelu je v biografech možné potkat od 1. srpna.

Příběh o tom, že je třeba „nepřeceňovat jízdní řády - a ovšem také neřády“, vznikl v režii Ladislava Rychmana podle scénáře a s texty písní Vratislava Blažka. Blažek už měl za sebou scénář k satirické komedii Hudba z Marsu (1955), společně také stáli u zrodu první české televizní písničky Dáme si do bytu. Po mimořádném úspěchu Starců na chmelu uvažovali o pokračování tohoto příběhu, ale nakonec se místo toho pustili do hudební komedie Dáma na kolejích (1966) s Jiřinou Bohdalovou a Radoslavem Brzobohatým v hlavních rolích.

Inspirací ke Starcům byl celosvětový úspěch amerického muzikálu West Side Story. České verzi příběhu o lásce, jíž není přáno, dokonce při uvedení na festivalu v Karlových Varech někteří zahraniční hosté přezdívali Hop Side Story.

S chmelem mimochodem měli tvůrci potíže - kvůli zpoždění při natáčení externích scén museli dokonce koupit jednu celou chmelnici, všechny ostatní v okolí Lounek u Roudnice nad Labem už totiž byly dávno očesané.

Proti starcům všeho věku

Prostředí tehdy povinné chmelové brigády se stalo kulisou pro muzikál o první lásce spolužáků - třídní krasavice Hanky a nesmělého outsidera Filipa - a také o generační revoltě proti pokrytecké morálce duševních starců všeho věku. „Je to pohádka. Vypadá to, že to s tím hodným a poctivým klukem nakonec dopadne dobře - a to my máme rádi,“ uvedl ke Starcům na chmelu před třemi lety představitel Filipa Vladimír Pucholt. 

Zatímco tehdejšího studenta DAMU si už dříve všiml Miloš Forman, který ho obsadil do snímku Černý Petr, pro Pucholtovu filmovou partnerku Ivanu Pavlovou byla postava Hanky jedinou filmovou rolí. Filmaři si ji vybrali v posledním ročníku konzervatoře, kde studovala tanec,  její slibně nastartovanou kariéru ale ukončil o tři roky později těžký pracovní úraz v divadle.

Starci na chmelu v kinech (zdroj: ČT24)

Z filmového plátna zmizel i Pucholt, který na konci 60. let emigroval. Stejně jako scenárista Vratislav Blažek a herec Miloš Zavadil, představitel Filipova sebevědomého soka v lásce. Ten odjel do zahraničí díky nabídce na roční hostování ve vídeňském nastudování West Side Story.

Digitálně restaurované Starce na chmelu uvádí do kin Projekt 100, který vrací „velké filmy na velká plátna“. V obnovené premiéře je promítla Letní filmová škola v Uherském Hradišti.