VARYace na filmové téma. Začíná 51. ročník festivalu

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary oslavil loni abrahámoviny, ale červené koberce ještě nesbalil. 1. července začíná 51. ročník přehlídky, známé svou „baťůžkářskou“ atmosférou. Noví držitelé Křišťálových globů budou známi 9. července. O den později festival letos poprvé přidal mimořádné projekce oceněných snímků. Co hlavního program přinese?

Vary zahájí atentát

„Atentát na Heydricha byl jasnou zprávou, že se Češi nevzdávají. Kdybych byl v kůži Jana Kubiše, nejednal bych jinak,“ prohlásil herec Jamie Dornan loni ve Varech při představování filmu Anthropoid. Britské drama o atentátu na Heydricha 51. ročník ve světové premiéře zahájí. Dornan, který ztvárnil Jana Kubiše, se projekce zúčastní, stejně jako mimo jiné režisér Sean Ellis či Anna Geislerová, která hraje přítelkyni Jozefa Gabčíka. Toho ve filmu představuje Cillian Murphy. Na premiéru přijet ale nemohl, natáčí s režisérem Christopherem Nolanen válečné drama o bitvě o Dunkerque. Vary zakončí novinka Woodyho Allena Café Society.

Trailer: Anthropoid (zdroj: ČT24)

Kdo má jistou cenu

Hned úvod festivalu si nenechá ujít hlavní host - americký herec Willem Dafoe, známý ze snímků Anglický pacient nebo Četa (za niž získal nominaci na Oscara, druhou pak za film Ve stínu upíra). Z Varů si odveze Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Program jej připomene dvěma tituly: Pasolini a Poslední pokušení Krista.

Příjezd Willema Dafoe do Varů (zdroj: ČT24)

Stejné ocenění převezme i francouzský herec Jean Reno. Festivaloví diváci ho uvidí jako nájemného zabijáka Leona. Cenu prezidenta festivalu si letos vysloužili scenárista Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, a herečka Jiřina Bohdalová. Z její filmografie vybral festival pro uvedení trezorové drama Ucho.

Čechy zastupuje Vlk i Učitelka

Do hlavní soutěže byli vybráni, stejně jako loni a předloni dva čeští zástupci. Jeden ze soutěžních snímků se dokonce na loňském ročníku přímo natáčel - autobiografický Vlk z Královských Vinohrad zesnulého Jana Němce. Do hlavní soutěže se probojovala také manipulativní Učitelka Jana Hřebejka.

Umělecká poradkyně Eva Zaoralová o filmech Učitelka a Vlk z Královských Vinohrad (zdroj: ČT24)

Ani další soutěžní sekce českou kinematografii neopomíjí: pro diváky v sekci Na východ od Západu si přijde Polednice, mezi dokumenty se dostaly dokonce hned tři snímky s českou účastí (Normální autistický film, FC Roma a Příbuzní). Tři ze soutěžních titulů vznikly v koprodukci ČT. 

(Nejen) výlov perel aneb Soutěž

Mezi tuctem titulů v hlavní soutěži tematicky převládají rodinná dramata a výrazněji jsou zastoupeny i příběhy o dospívání. Mimo tuto linii se vydali dva režiséři, kteří už se dříve ve Varech představili: italský filmař Roberto Ando natočil filozofickou detektivku Zpovědi s Tonim Servillem v hlavní roli; Rus Ivan Tverdovsky v Zoologii vypráví o postarší úřednici, které jednoho dne naroste ocas.

Soutěžní dokumenty se vrací k prvnímu medializovanému masakru ve Spojených státech v polovině 60. let (Věž), podávají palčivou zprávu o úloze policie před, během a po revoluci v Egyptě (Země koho?), analyzují příbuzenské vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem (Příbuzní), ale potápí se i s japonskými lovkyněmi perel (Ama-San) a vydávají se na poslední cestu kočovného kinaře (Poslední léto).

Intimní osvětlení s novou „elektrikou“

Od roku 2011, kdy byla promítnuta Marketa Lazarová, drží festival tradici uvádění digitálně zrestaurovaného filmového klenotu v každém ročníku. Letos diváci uvidí zásadní snímek Ivana Passera Intimní osvětlení za osobní účasti režiséra. Hořká komedie o setkání dvou dávných spolužáků, jež je jediným a zároveň posledním titulem, který natočil v Československu před emigrací.

Intimní osvětlení (1965, režie: Ivan Passer)
Zdroj: ČT

Dům České televize

Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Tatiana Vilhelmová, Matěj a Kryštof Hádkovi, Táňa Pauhofová a desítky dalších herců, filmových režisérů a tvůrců televizních projektů, filmů i seriálů mohou návštěvníci letos potkat v Domě České televize, který je opět součástí festivalové nabídky. Součástí programu budou opět vedle besed, moderovaných Jolkou Krásnou a Petrem Koubkem, a projekcí také večerní koncerty. Vybrané debaty a vystoupení bude možné sledovat (živě a později ze záznamu) i na stránkách Domu ČT.

Upoutávka: Dům ČT ve Varech (zdroj: ČT24)

Co provedl Zdeněk Svěrák s Křišťálovým glóbem?

Je několikaletou tradicí, že některá z oceněných osobností natočí v následujícím roce pro festival znělku, v níž si dělá tak trochu legraci sama ze sebe i z ocenění. V klipu pro 51. ročník nebude účinkovat nikdo z loňských hostů, ale letošní jubilant Zdeněk Svěrák. Cenu za přínos české kinematografii ve Varech ale dostal - předloni. Promítala se tehdy komedie podle jeho scénáře Vrchní, prchni, která se ve městě před šestatřiceti lety natáčela.

Festivalové dění můžete na webu ČT24 sledovat v našem speciálu a také v on-line reportáži.