Další slavný Návštěvník: Na festival ve Varech míří Jean Reno

Na festival ve Varech přijede Jean Reno (zdroj: ČT24)

Na plátně byl drsným hochem od Purpurové řeky i komickým Návštěvníkem ze středověku či potápěčem do Magické hlubiny. Na filmovém festivalu v Karlových Varech se připomene jako stárnoucí profesionální zabiják. Francouzský herec Jean Reno bude jednou z hvězd 51. ročníku přehlídky.

Dnes sedmašedesátiletý herec se narodil španělským rodičům v Maroku jako Juan Moreno y Herrera Jiménez. Herectví pak studoval ve Francii, kde se taky proslavil.

Do mezinárodního povědomí ho dostala především spolupráce s režisérem Lukem Bessonem. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se objevil ve snímcích Magická hlubina, Brutální Nikita a Leon. Právě thriller o nájemném vrahovi, jemuž vstoupí do života dvanáctiletá dívka, festival ve Varech na jeho počest uvede. 

Vedle ostrých hochů (Purpurové řeky; Nemilosrdní) se Reno pustil i do komediálních rolí, především v sérii Návštěvníci. Jako rytíř Godefroye, který se omylem dostane ze středověku do současnosti, se letos vrátil do kin už počtvrté. I v komediích mu ale převážně zůstaly role chladných policistů, třeba v Růžovém panterovi.

Do obsazení ho přibrali také velké hollywoodské produkce - objevil se například ve filmech Mission: Impossible nebo adaptaci knižního bestselleru Šifra mistra Leonarda.

Jean Reno ve filmu Magická hlubina (1988, režie: Luc Besson)
Zdroj: ČT

Vary Jeana Rena ocení za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu převezme 4. července, kdy se s ním bude také na festivalu živě natáčet pořad Na plovárně.

Hostem na úvod karlovarské přehlídky (od 1. do 9. července) bude americký herec Willem Dafoe, známý ze snímků Anglický pacient nebo Četa. I on si z Varů odveze Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu prezidenta festivalu si letos vysloužili scenárista Charlie Kaufman, držitel Oscara za scénář k filmu Věčný svit neposkvrněné mysli, a herečka Jiřina Bohdalová.