TÉMA

Festival Karlovy Vary

Hrálo se i koleny. Světýlka nahlíží rozpad rodiny očima šestiletého dítěte

Měl to být obyčejný letní den, ale šestiletá Amálka cítí, že její dosud bezpečný svět něco ohrožuje. Z pohledu malé dívenky také režisérka a scenáristka Beata Parkanová svůj nejnovější film natočila. Snímek Světýlka je jedním ze dvou českých filmů v hlavní soutěži letošního festivalu v Karlových Varech.
před 6 mminutami|

Sencov přijel do Varů z fronty, dokument o boji natočil náhodou

Z válečných bojů na festival ve Varech přijel ukrajinský filmař Oleh Sencov, aby představil svůj dokument Real. Ten je vhledem do válečné reality na Ukrajině. Sám Sencov bojuje v ukrajinské armádě.
1. 7. 2024|

„Věděla jsem, že bude šťourat.“ Janžurku zdokumentovala její dcera

Theodora Remundová natočila dokumentární portrét Ivy Janžurové. Rodinná blízkost dcery a matky umožnila pohled na herečku ve velmi osobní rovině. V premiéře snímek nazvaný jednoduše Janžurka promítá filmový festival v Karlových Varech, v září ho uvedou kina. Oslavný dokument čekat nemůžu, podotkla Iva Janžurová v Interview ČT24.
1. 7. 2024|

Čas Kafkovi pomohl, míní Soderbergh o svém filmu

Na filmový festival v Karlových Varech přijel oscarový režisér Steven Soderbergh. Ne náhodou v roce stého výročí Franze Kafky. Osobně totiž uvádí dva své snímky, které o pražském německém spisovateli pojednávají. Mr. Kneff je novou verzí více než třicet let starého dramatu Kafka.
30. 6. 2024|

Skuteční sousedé a fingovaná zabijačka. Film Mord je o samotě, říká režisér

Dětství a dospívání na severní Moravě inspirovalo filmaře Adama Martince k jeho celovečernímu debutu Mord. Snímek, který zrežíroval podle vlastního scénáře, je jedním ze dvou českých zástupců v hlavní soutěži letošního festivalu v Karlových Varech. Režisér příběh odehrávající se na pozadí zabijačky natočil v rodném Krnově a obsadil do něj neherce, včetně vlastního otce.
30. 6. 2024|

Aragorn mi nevadí, ale bavme se raději o mých nových filmech, žádal Mortensen ve Varech

Viggo Mortensen je znám především rolí z Pána prstenů, na letošní festival v Karlových Varech se přijel ale představit především jako režisér, scenárista a filmový skladatel svého nového westernu. Přesto ale zodpovídal mnoho dotazů právě na Tolkienovu adaptaci.
29. 6. 2024|

Můžete nasměrovat kariéru jiných, říká Křenková k roli porotkyně ve Varech

V porotě hodnotící filmy v hlavní soutěži festivalu v Karlových Varech je i česká herečka Eliška Křenková. Ta byla letos nominovaná na Českého lva za roli ve snímku Úsvit. V rozhovoru s Českou televizí Křenková uvedla, že bere svou pozici na festivalu jako velkou zodpovědnost, ale že nadcházející týden bude jistě zajímavý a zábavný.
28. 6. 2024Aktualizováno29. 6. 2024, 11:21|

Festival ve Varech začal cenou pro Vigga Mortensena

V Karlových Varech se opět po roce promítají nové zahraniční snímky i české premiéry. Mezinárodní filmový festival se v západočeské metropoli koná od 28. června do soboty 6. července a hned na úvod přivítal jako jednu z hlavních hvězd amerického herce Vigga Mortensena. Ten při pátečním zahájení převzal Cenu prezidenta festivalu.
28. 6. 2024Aktualizováno28. 6. 2024, 21:44|

Na vstupenky na festival v Karlových Varech se čekalo už přes noc

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začíná oficiálně až v pátek, do města ale už dorazili první návštěvníci. Před pokladnami se objevily fronty, roste stanové město, hotely jsou na zahajovací víkend vyprodané. Na diváky čeká víc než sto třicet filmů a zájem o vstupenky je velký. Pořadatelé do čtvrtečních 12 hodin prodali na šestnáct set festivalových pasů.
27. 6. 2024|

Na festival ve Varech přijedou Soderbergh či Mortensen

Hlavními hvězdami letošního festivalu v Karlových Varech bude režisér Steven Soderbergh a herci Clive Owen, Viggo Mortensen a Daniel Brühl, z nichž někteří se představí také jako režiséři. Festivalové dění začne v západočeské metropoli 28. června, vítězové budou známi 6. července.
19. 6. 2024Aktualizováno19. 6. 2024, 20:42|

Ve Varech budou soutěžit filmy Parkanové a Martince, premiéry čekají i Mádla a Havelku

Přes třicet titulů promítne letošní festival v Karlových Varech v hlavním programu. Do hlavní soutěže se dostali dva zástupci české kinematografie: Světýlka režisérky Beaty Parkanové a celovečerní debut Mord režírovaný Adamem Martincem. V porotě zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, který na festivalu obdržel před dvěma lety cenu za přínos. Vary uvedou také premiéry nových filmů Jiřího Mádla a Jiřího Havelky.
28. 5. 2024|

U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary

Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.
18. 10. 2023|

Na festival ve Varech dorazí Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

Filmový festival ve Varech představil další hosty, které přivítá v sedmapadesátém ročníku. Své nejnovější snímky osobně představí skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikanderová. Oba také převezmou cenu prezidenta festivalu.
13. 6. 2023|

Za Česko bude ve Varech soutěžit Úsvit a Citlivý člověk, svůj film stáhla Čína

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary prozradil snímky, které vybral do soutěže sedmapadesátého ročníku. Hlavní cenu, Křišťálový glóbus, mají šanci získat i dva filmy českých režisérů: adaptace Topolova románu Citlivý člověk v režii Tomáše Kleina a drama z baťovské éry Úsvit od Matěje Chlupáčka. Oba snímky vznikly v koprodukci České televize. V soutěži budou mít zástupci tuzemské kinematografie o konkurenta méně, protože čínský účastník na příkaz čínské vlády svůj snímek stáhl.
30. 5. 2023|

Festival ve Varech zahájí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp

První velkou oznámenou hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech je Russell Crowe. Osarový Gladiátor převezme Křišťálový glóbus za přínos kinematografii a také na zahajovacím koncertě zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Do Varů se rovněž nepřímo vrátí Johnny Depp – ve znělce, kterou natočil pro sedmapadesátý ročník.
5. 5. 2023Aktualizováno5. 5. 2023, 11:32|

Festival ve Varech ocení Danielu Kolářovou a v premiéře uvede restaurované drama Každý den odvahu

Cenu prezidenta festivalu z rukou Jiřího Bartošky převezme na padesátém sedmém ročníku karlovarského festivalu herečka Daniela Kolářová. Na její počest se bude promítat Kulový blesk. Pořadatelé také prozradili, že k divákům se v premiéře dostane digitálně restaurovaná kopie snímku Evalda Schorma Každý den odvahu, který spadá do československé nové vlny. Program rovněž chystá retrospektivu japonského filmaře Jasuza Masumury, který proslul bořením hranic mezi uměním a komercí, a přehlídku nezávislé íránské kinematografie posledních let.
25. 4. 2023|

Vary vyhrálo Nadějné léto z Íránu. Křišťálové glóby si odnáší i Geoffrey Rush či Martin Finger

Křišťálový glóbus pro nejlepší film si z Karlových Varů odveze režisérka Sadaf Foroughiová do Íránu. Mezinárodní porotu filmového festivalu zaujal její příběh dvou dospívajících chlapců pod autoritativním dohledem. Ceny si odnášejí také zástupci české kinematografie: dokumentaristé Tomáš Bojar a Adéla Komrzý, režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger. Na závěr festival udělil dokonce tři ceny za celoživotní dílo. Geoffrey Rush, Benicio del Toro i Boleslav Polívka si je převzali osobně.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 21:50|

Pravé neštovice nejsou vhodné jako biologická zbraň, je přesvědčen režisér dokumentu o jejich epidemii

Srbsko-katarský archivní dokument Ještě jedno jaro označují jeho tvůrci za medicínský thriller. Rekonstruuje dramatické dění několika jarních měsíců roku 1972, kdy v někdejší Jugoslávii propukla poslední evropská epidemie pravých neštovic. Zcela pochopitelně je tato epidemie v dnešním Srbsku srovnávána s pandemií covidu-19. Film v karlovarské festivalové soutěži Proxima osobně uvedl režisér Mladen Kovačević.
9. 7. 2022|

Ve filmovém světě jsou pořád ještě menšiny, které zápasí o své místo, říká režisérka Druhořadých

Hlavní postavy mají privilegium zpívat, tančit, prožívat hluboké emoce a mít se dobře, zatímco vedlejší postavy mají omezené repliky a žijí skromně. A pak jsou ještě postavy, které se v záběrech nehodily, špatně vystupovaly, takže byly vystřiženy. O filmovém světě natočila snímek Druhořadí německá režisérka Sophie Linnenbaumová. Karlovarský festival dílo promítl v hlavní soutěži. V rozhovoru Linnenbaumová mluví o tom, čím se inspirovala, ale i o alegorické povaze svého filmu.
8. 7. 2022|

Když něco ztratíte, naučíte se toho vážit, říká svými filmy Izraelec Ofir Raul Graizer

Jeho debut Cukrář vyvolal u festivalového publika před pěti lety velké emoce, chladnými nenechala diváky ani novinka, s níž se izraelský režisér a scenárista Ofir Raul Graizer vrátil do Karlových Varů letos. V hlavní soutěži představil snímek Amerika. Vyprávění o osamělém trenérovi plavání, který se po letech vrací ze Spojených států domů do Izraele, má s Graizerovou prvotinou nemálo společného.
8. 7. 2022|

Vrchní, prchni! aneb Výčepní ve Varech běželi na počest Josefa Abrháma

V závěru filmu Vrchní, prchni! utíkají po karlovarské kolonádě číšníci, aby chytili falešného kolegu Dalibora Vránu. Během aktuálního ročníku filmového festivalu běželi po kolonádě výčepní. Jejich běh byl vzpomínkou na slavnou komediální roli herce Josefa Abrháma, který letos v květnu zemřel.
8. 7. 2022|

Filmový gangster Benicio del Toro je hostem Varů. Ve skutečném životě by mě zavřeli, přiznal na festivalu

Benicio del Toro propůjčuje své charisma především postavám, které stojí na špatné straně. Často ale v dobrém filmu, jak dosvědčuje mimo jiné Oscar za roli ve filmu Traffic – Nadvláda gangu. Právě tento kriminální snímek del Toro osobně uvedl jako host aktuálního ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. Na jeho závěr převezme Cenu prezidenta festivalu.
8. 7. 2022|

Neposlouchejte manžela, vzkazuje ženám v Gruzii režisér Vlastního pokoje

Z Gruzie se do hlavní soutěže karlovarského festivalu dostal svěží, moderní a sexuálně odvážný film o mileniálech. Důležitějším tématem je ale postavení ženy v současné gruzínské společnosti. Čtyřiadvacetiletá Tina, vyobcovaná z rodiny své i rodiny svého manžela, se nastěhuje do podnájmu ke svobodomyslné Megi a ta jí postupně ukáže, že žít se dá i nezávisle na mužích, což ve společnosti s patriarchálním uvažováním vyžaduje kus odvahy. A vlastní pokoj, jak tvrdila spisovatelka Virginie Woolfová a jak se film Ioseba „Sosa“ Bliadzeho také jmenuje.
8. 7. 2022|

Karel Schwarzenberg rozmlouvá v dokumentu s dcerou. Můj otec má v mnohém pravdu, říká Lila Schwarzenbergová

Lila Schwarzenbergová je režisérkou dokumentů především pro rakouskou televizi. A jak prozrazuje její příjmení, také dcerou bývalého kancléře Václava Havla a českého exministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Oba se stali protagonisty rakousko-českého snímku Můj otec, kníže, který ve světové premiéře promítl letos festival v Karlových Varech. Neobyčejně intimní portrét vztahu otce a dcery natáčela Lila Schwarzenbergová spolu s kolegou Lukasem Sturmem více než pět let. Na místech, kde se soukromí rodu Schwarzenbergů mísilo s dějinami 20. a 21. století. Rozhovory mezi dcerou a otcem se nevyhýbají nepohodlným tématům, jako je drogová závislost nebo nemanželské děti.
7. 7. 2022|