Na vstupenky na festival v Karlových Varech se čekalo už přes noc

Vrcholí přípravy na karlovarský filmový festival (zdroj: ČT24)

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech začíná oficiálně až v pátek, do města ale už dorazili první návštěvníci. Před pokladnami se objevily fronty, roste stanové město, hotely jsou na zahajovací víkend vyprodané. Na diváky čeká víc než sto třicet filmů a zájem o vstupenky je velký. Pořadatelé do čtvrtečních 12 hodin prodali na šestnáct set festivalových pasů.

První filmoví fanoušci u pokladen čekali už od středečního dopoledne. „Jediné, co člověk musí trošku přetrpět, tak je noc, která je chladná,“ řekl návštěvník festivalu Marek Řeháček, který přenocoval ve frontě. Další návštěvnice Lucie Kovářová přišla až ve čtvrtek ráno. „Jsem tu od čtvrt na osm, před tím tu byla kamarádka asi od pěti,“ přiblížila.

Vstupenky letos kvůli inflaci mírně podražily. Návštěvníci zaplatí od sto dvaceti do sto padesáti korun. Výhodnější je festivalový pas, s ním mohou až na tři filmy denně. „Samotný program čítá sto třicet šest celovečerních, hraných a dokumentárních snímků,“ sdělil umělecký ředitel Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Karel Och.

Hotely, hostely, stanové město

Kvůli filmům a hereckým hvězdám do města dorazí tisíce hostů. Hotely mají vyprodáno, návštěvníci ale často volí levnější varianty. Hostel v základní škole jako první ubytoval brigádnice, které se budou starat až o tři sta lidí, kteří se tam ubytují. „Tělocvičnu máme speciálně připravenou pro invalidní návštěvníky,“ řekla ředitelka ZŠ Dukelských hrdinů Karlovy Vary Eva Doušová.

Do Karlových Varů už přijeli také první hosté se svými stany. Na Rolavě už brzy vyroste pro festival typické stanové městečko. „Máme oblíbené místo pod stromem. Když svítí sluníčko, tady je jeden z mála stínů,“ popsala návštěvnice Věra Zábranská. Každý rok se jen na Rolavě ubytuje okolo dvou tisíc lidí. Jedna noc vyjde na sto osmdesát korun.

Projekce prvních filmů budou v pátek 28. června. Návštěvníci si mohou Festival Pass i jednotlivé vstupenky koupit na pětadvaceti pokladnách v centru lázeňského města. S pasem lze místa na projekcích zarezervovat i přes aplikaci. Nejvíc pokladen se nachází v hotelu Thermal, který je každoročně středem dění celého festivalu. Loni se během festivalu prodalo na 9100 pasů, jednotlivých vstupenek celkem 123 517.