Na festival ve Varech přijedou Soderbergh či Mortensen

Festival ve Varech představil hosty a program (zdroj: ČT24)

Hlavními hvězdami letošního festivalu v Karlových Varech bude režisér Steven Soderbergh a herci Clive Owen, Viggo Mortensen a Daniel Brühl, z nichž někteří se představí také jako režiséři. Festivalové dění začne v západočeské metropoli 28. června, vítězové budou známi 6. července.

Cenu prezidenta festivalu na slavnostním zahájení převezme herec a režisér Viggo Mortensen, známý mimo jiné z trilogie Pán prstenů. Zároveň uvede zahajovací snímek Až na konec světa, který režíroval a hraje v něm i jednu z hlavních rolí. Romanci dvou svéhlavých milenců z devatenáctého století zároveň od července uvedou i česká kina.

Hostem letošního ročníku bude také oscarový režisér Steven Soderbergh. Osobně představí snímky Kafka a Mr. Kneff. Mysteriózní drama Kafka uvedou Vary v roce stého výročí spisovatelova úmrtí. Snímek Soderbergh natáčel na začátku devadesátých let v Praze s Jeremym Ironsem v titulní roli, po třiceti letech se rozhodl vytvořit novou verzi. Vznikl tak surreálnější Mr. Kneff. 

Dalším držitelem Ceny prezidenta festivalu se stane německý herec Daniel Brühl. Ve Varech se představí jako režisér uvedením svého režisérského debutu, komedii o závisti a pomstě Soused.

Události: Hosté filmového festivalu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Na závěr přijede anglický herec Clive Owen. Při příležitosti jeho návštěvy uvede festival film Na dotek. Příběh lásky, osamělosti a zrady natočil Mike Nichols před dvaceti lety. 

Je zvykem, že festivalové znělky točí dřívější hosté Varů. Tentokrát humorný mikropříběh, odkrývající, jak naložil s cenou za přínos, natočil herec Benicio Del Toro. V Karlových Varech ho diváci mohli potkat před dvěma lety.

Soutěží i české filmy, cenu za přínos má Trojan

Pořadatelé festivalu ve Varech už dříve prozradili, že v hlavním programu promítnou přes třicet titulů. Do hlavní soutěže se dostali dva zástupci české kinematografie: Světýlka režisérky Beaty Parkanové a celovečerní debut Mord režírovaný Adamem Martincem. Mimo soutěž program nabídne také premiéry nových filmů v režii Jiřího Mádla a Jiřího Havelky.

V porotě, která vybírá držitele hlavní ceny – Křišťálového glóbu – zasedne oscarový herec Geoffrey Rush, jenž má sám z Varů ocenění za přínos kinematografii. Letos jedno z čestných ocenění připadne herci Ivanu Trojanovi.