U soudu se pitvá podezřelá smrt i manželství. Začíná filmový projekt Tady Vary

Přehlídka Tady Vary, pořádaná pod značkou karlovarského filmového festivalu, nabídne předpremiéry výrazných světových snímků v šestapadesáti kinech po celé republice. Na deseti projekcích rozložených do příštího června uvidí diváci s festivalovou atmosférou například filmy Umění jíst a milovat nebo Napoleon. Sezonu ve středu večer zahájí vítěz Zlaté palmy v Cannes, drama Anatomie pádu režisérky Justine Trietové.

Akce má podle organizátorů za cíl podpořit filmy, aby se jejich uvádění stalo „zase trochu větší událostí“. Jednotlivá uvedení tak doprovodí červené koberce, společné úvody přenášené do všech kin i setkání s tvůrci po filmu na debatách formou videopřenosu. „Je dost možné, že v blízké budoucnosti uvidíme i autory, kteří dokážou na tuto přehlídku přijet,“ říká výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha.

Prvním filmem přehlídky bude drama Anatomie pádu, které letos vyhrálo festival v Cannes. Německá herečka Sandra Hüllerová v něm ztvárnila spisovatelku, která se stane podezřelou z vraždy svého manžela, jehož úmrtí ale mohlo stejně tak být nešťastnou náhodou nebo sebevraždou. V ostře sledovaném soudním procesu se tak začne pitvat nejen samotný incident, ale i turbulentní vztah mezi dvěma partnery.

„Ten film vyniká naprosto přesným scénářem, kdy máte pocit, že sledujete něco, co sami ze života znáte. Film přesně pojmenovává hned několik rovin. Do jaké míry je intimní život a vztah přenositelný do slov řečených u soudu,“ říká šéf distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle. V rámci úvodu pozdraví diváky sama Hüllerová.

Studio 6: Ivo Andrle a Kryštof Mucha představují přehlídku Tady Vary (zdroj: ČT24)

Bude i Láska nebeská

Přehlídka navazuje na akci Tady Vary, která v roce 2020, kdy kvůli pandemii covidu neproběhl karlovarský filmový festival, přivezla některé z již vybraných snímků do šestadevadesáti kin po celém Česku. „Získali jsme tím vztah s kinaři po celé republice a přišla diskuse, že by v tom bylo fajn nějakým způsobem pokračovat. My se s většinou kinařů známe, je tam pravidelná komunikace,“ nastiňuje Mucha.

Kromě filmů Umění jíst a milovat či Napoleon Ridleyho Scotta se v prosinci představí i kultovní vánoční komedie Láska nebeská, která letos slaví kulaté výročí. Nyní se prý v týmu Tady Vary vede diskuse, zda film uvést ve verzi s dabingem, či titulky – spousta lidí totiž v tomto případě preferuje česky mluvenou variantu. Celkem se má až do června příštího roku promítnout deset filmů, v zapojených kinech si lidé mohou zakoupit vstupenky i jako předplatné.