Na festival ve Varech dorazí Ewan McGregor a Alicia Vikanderová

Filmový festival ve Varech představil další hosty, které přivítá v sedmapadesátém ročníku. Své nejnovější snímky osobně představí skotský herec, režisér a producent Ewan McGregor a švédská herečka Alicia Vikanderová. Oba také převezmou cenu prezidenta festivalu.

Ewana McGregora na výsluní vystřelil Trainspotting, který se stal druhým nejúspěšnějším britským filmem všech dob. O pár let později se mu otevřela cesta do Hollywoodu, kde dostal role ve sci-fi sérii Hvězdné války, válečném dramatu Černý jestřáb sestřelen a muzikálu Moulin Rouge! 

Po Georgi Lucasovi či Ridleym Scottovi ho talent přivedl také na plac Rona Howarda (Andělé a démoni), Romana Polanského (Muž ve stínu) či Toma Burtona (Velká ryba). „Jeho bohatá filmografie je příkladem jedinečného spojení tradic ostrovního herectví s košatostí hollywoodské produkce,“ uvádí karlovarský festival.

V roce 2016 debutoval Ewan McGregor sám jako režisér, když na filmové plátno převedl knihu Americká idyla. Další film zatím nerežíroval, dál ale točí jako herec. V současnosti připravuje historickou minisérii A Gentleman In Moscow.

Ve Varech představí dramatickou road movie Druhá šance, v níž se otec a dcera v podání Ewana McGregora a jeho skutečné dcery Clary McGregorové vydávají na cestu, která jim přináší obnovení vztahu po období odcizení. 

Královnin gambit
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Vary zahájí Královnin gambit

Pro švédskou herečku Alicii Vikanderovou znamenala průlom Královská aféra. Historické drama, v němž se objevila po boku Madse Mikelsena, získalo nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Svého hereckého Oscara obdržela Alicia Vikanderová za roli v dramatu Dánská dívka z roku 2016. Diváci ji znají ale i z velkorozpočtového akčního thrilleru Jason Bourne či jako filmovou Laru Croft. 

Před karlovarským publikem uvede snímek Královnin gambit, v němž ztvárnila Kateřinu Parrovou, šestou manželku Jindřicha VIII. Krále hraje Jude Law, který byl v minulých letech také jedním z hostů Varů. Moderně vyprávěný historický příběh sedmapadesátý ročník zahájí.

Kinematografii budou Karlovy Vary patřit od 30. června do 8. července. Hvězdným zahraničním hostem má být i už dříve oznámený Russell Crowe, který na úvod také zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Už známou laureátkou letošních čestných ocenění je česká herečka Daniela Kolářová.