Festival ve Varech zahájí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp

První velkou oznámenou hvězdou letošního filmového festivalu v Karlových Varech je Russell Crowe. Osarový Gladiátor převezme Křišťálový glóbus za přínos kinematografii a také na zahajovacím koncertě zahraje se svou kapelou Indoor Garden Party. Do Varů se rovněž nepřímo vrátí Johnny Depp – ve znělce, kterou natočil pro sedmapadesátý ročník.

Russell Crowe je držitelem Oscara za svou zřejmě nejslavnější roli – Gladiátora. Na prestižní ocenění byl nominován i za herecké výkony ve dvou snímcích inspirovaných skutečnými osudy. V dramatu Insider: Muž, který věděl příliš mnoho ztvárnil biochemika a whistleblowera Jeffreyho Wiganda, ve filmu Čistá duše hrál matematika Johna Forbese Nashe.

„Bohatá filmografie Russella Crowea dokazuje jeho mnohotvárný herecký talent napříč žánry,“ připomíná karlovarský festival. Crowe si zahrál v historickém dramatu Bídníci, válečném snímku Cesta naděje, psychologickém příběhu Otcové a dcery či filmovém komiksu Muž z oceli. K českým návštěvníkům kin se naposledy dostal letos v dubnu jako hororový Papežův vymítač

Karlovarský festival na počest Russella Crowea promítne historický dobrodružný snímek Master a Commander: Odvrácená strana světa, který Peter Weir natočil přesně před dvaceti lety. 

Do Varů přijíždí ale i jako muzikant. Hudební kariéru rozvíjí Crowe od osmdesátých let, kdy nahrál první sólový singl I Want To Be Like Marlon Brando. Na festivalu zahraje s kapelou Indoor Garden Party, která je pokračováním spolupráce s kanadským hudebníkem Alanem Doylem. Festivaloví návštěvníci uslyší Indoor Garden Party naživo na zahajovacím koncertě 30. června. 

Johnny Depp se vrací ve festivalové znělce

Letošní ročník rovněž divákům připomene jednoho z předchozích držitelů čestného Křišťálového glóbu – herce Johnnyho Deppa. Herecká celebrita totiž souhlasila, že si zahraje ve festivalové znělce. Do krátkých vypointovaných příběhů se už dříve zapojili i jiní slavní hosté Varů, třeba Mel Gibson, Helen Mirrenová, Jude Law či John Malkovich.

Festival už dříve oznámil, že oceněnou osobností bude letos herečka Daniela Kolářová. Obdrží cenu prezidenta festivalu. Na její počest se bude promítat Kulový blesk. Padesátý sedmý ročník filmového festivalu potrvá ve Varech do 8. července.