„Atmosféra je úžasná,“ pozdravil Johnny Depp fanoušky ve Varech. Cenu nechce, představit své filmy ano

Záznam: Johnny Depp na červeném koberci ve Varech (zdroj: ČT24)

Před čtvrteční půlnocí přistálo v Karlových Varech letadlo s Johnnym Deppem na palubě. Fanoušci se s hollywoodskou hvězdou mohli potkat v pátek po obědě, kdy Depp představuje jednu ze svých filmových novinek. U červeného koberce nechyběly ani kamery České televize.

„Atmosféra je úžasná, jako byste usnuli a probudili se někde jinde. Je to velmi vřelé, rád bych zde strávil více času,“ ohodnotil Depp přivítání na červeném koberci před hotelem Thermal, kde na jeho autogram a pozdrav čekali nadšení fanoušci.

Herec známý z filmu Čokoláda či Střihoruký Edward nebo série Piráti z Karibiku osobně ve Varech uvede dva tituly, na nichž se podílí i jako producent. Prvním z nich je dokument Hrnec zlaťáků: Pár drinků se Shanem MacGowanem o jeho dlouholetém příteli, irském punkerovi Shaneovi MacGowanovi. Depp, který chtěl před hereckou kariérou prorazit jako kytarista, se ve snímku také objeví. „Je to dokument o skvělém člověku, osobnosti, všechny jeho písně to dokládají,“ upozorňuje Depp.

Fanoušci čekající na Johnnyho Deppa na festivalu ve Varech
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Do Varů s ním přijel režisér Julien Temple. „Shanea jsem poprvé potkal na začátku jeho punkového období. A natočil jsem s ním jeho první rozhovor. Už je to hodně dávno, v roce 1976. A jako všichni noví pankáči chtěl i on mít tehdy blonďaté vlasy. Takže si zrovna vylil lahev peroxidu na hlavu. Je to zaznamenané v rozhovoru, který jsem použil i v dokumentu,“ vzpomíná Temple na setkaní s protagonistou svého dokumentu.

Sám se považuje za punkového režiséra. Snímkem chtěl vyjádřit nejen obdiv k MacGowanovým písním. „Vážím si ho i pro jeho přínos Irsku. Identitě irské komunity v Londýně. Když jsem byl malý, tak v Londýně žila početná komunita Irů, ale neměla žádný hlas, který by ji spojoval. A Shane MacGowan dal těm lidem tu skvělou hudbu a ukázal jim, jak porozumět tomu, kým jsou. Je to fascinující muž,“ nepochybuje Temple.

Rozhovor s Julienem Templem (zdroj: ČT24)

Jako fotožurnalista Eugene Smith

Na sobotu je ještě ve festivalovém programu naplánována projekce dramatu Minamata. V životopisném snímku Depp ztvárnil fotožurnalistu Eugenea Smithe. Ten zaznamenal boje v Pacifiku za druhé světové války i kauzu chemické továrny Chisso Corporation, kvůli které se obyvatelé japonského rybářského města Minamata otrávili rtutí.

Na producentskou dráhu se Depp dal před deseti lety, kdy se zapojil do přípravy příběhu Hugo a jeho velký objev režírovaný Martinem Scorsesem. Snímek získal jedenáct nominací. Sám Depp – jako herec – má oscarové nominace tři: za Prokletí Černé perly ze série Piráti z karibiku, Hledání Země Nezemě a Sweeneyho Todda: Ďábelského holiče z Fleet Street. Sošky se ale zatím nedočkal.

Bez ocenění se vrátí do Spojených Států i z Varů. Ocenění prý odmítl, důležitější je pro něj představit divákům svou tvorbu.

Johnny Depp a Bill Nighy ve filmu Minamata
Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Neobdivujte Deppa, zaznívá od organizace proti násilí na ženách

Deppovo pozvání do Varů nevzbudilo jen nadšení. Kritiku sklidilo od britské organizace Solace Women's Aid, která bojuje proti domácímu násilí. Ta odsoudila karlovarský festival a také přehlídku v San Sebastianu, kde by měl být herec hostem v září, že prokazují poctu násilníkovi. Z fyzického napadení Deppa obvinila jeho bývalá žena Amber Heardová. Soudní pře mezi exmanželi stále pokračují.

Prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška ke kritice britské organizace poznamenal, že „nemá potřebu někomu něco vysvětlovat“. Podle něho nelze zpochybnit, že Depp je „hvězda všech hvězd“.

Johnny Depp patří ke trojlístku hlavních hvězd pětapadesátého ročníku. Na závěrečný ceremoniál dorazil Deppův krajan Ethane Hawke, už na úvod festivalu obdržel ocenění anglický herec Michael Caine.