Festival v Cannes: Kafe s Allenem a nákupy s Kristen Stewartovou

Festival v Cannes představil program (zdroj: ČT24)

Šedesátý devátý ročník zahájí festival Cannes v Hollywoodu. V továrně na sny třicátých let se totiž odehrává zahajovací snímek Woodyho Allena Café Society. V programu, který filmová přehlídka představila, se v květnu objeví i další slavná režisérská a herecká jména. Zástupce české kinematografie chybí, i když českou stopu lze najít ve dvou koprodukčních snímcích.

Španělský režisér Pedro Amodóvar přiveze do soutěže zoufalou Julietu a její růžovou budoucnost, která se nenaplnila. Sean Penn si zahraje ve svém snímku The Last Face lékaře v revolucí zmítané Africe. V lékařském prostředí se odehrává i film La fille inconnue belgických bratrů Dardennových. Vypráví o doktorovi, který pátrá po identitě pacientky, jež odmítla jeho léčbu. 

Kristen Stewartová zanechá českou stopu

Mezi soutěžními snímky je i film francouzského režiséra Oliviera Assayase Personal Shopper. Duchařský příběh z podsvětí módního světa vznikl v česko-francouzské koprodukci. Ve stejné koprodukci natočila Stéphanie Di Giustoová příběh o slavné pařížské tanečnici Loie Fullerové. The Dancer je uváděn mimo hlavní soutěž.

S prvním ze zmíněných filmů je spojena také hlavní hvězda letošního ročníku. Za tu ředitel Thierry Fremaux označil Kristen Stewartovou. Herečka, která se proslavila rolí v Twilight sáze, se představí v zahajovacím snímku Café Society a poté právě i v dramatu Personal Shopper

O Zlatou palmu soutěží celkem dvacet titulů. Vítěze vybere porota v čele s australským režisérem Georgem Millerem, který loni v Cannes představil film Šílený Max: Zběsilá cesta.

Obr Dobr a Julia Robertsová

Zajímavé snímky se objevují i mimo hlavní kategorii. Hned dvojí debut slibuje Hra peněz – poprvé na festivalu v Cannes uvede herečku Julii Robertsovou, kterou poprvé vedla jako režisérka Jodie Fosterová. V hereckém obsazení je doplňuje George Clooney.

Mimo soutěž bude promítnuta i novinka Stevena Spielberga. Pod názvem Obr Dobr natočil stejnojmennou pohádku Roalda Dahla. Do programu přispěje i Jim Jarmusch. Na Francouzskou riviéru přiveze hned dva tituly: dokument o Iggym Popovi a hraný film Paterson, příběh o řidiči autobusu a básníkovi představí v hlavní soutěži.

Filmový svátek vypukne v Cannes 11. května. Do 22. května uvede celkem 49 snímků z 28 zemí. Hlavní cenu, Zlatou palmu pro nejlepší film, loni vyhrálo drama o přistěhovalcích ze Srí Lanky Dheepan od francouzského režiséra Jacquese Audiarda.