I Stand, hlásí Gabriela Gunčíková Eurovizi. Poslechněte si její píseň

Gabriela Gunčíková: I Stand (zdroj: Eurovision Song Contest)

Do soutěže Eurovision Song Contest vyšle svého zástupce letos 43 zemí. Mezi nimi i Česko. Nejlepší evropskou zpěvačkou 61. ročníku by se mohla stát Gabriela Gunčíková. O vítězi se rozhodne v polovině května ve Stockholmu, finále i semifinálová kola odvysílá živě Česká televize. Ohromit chce česká zpěvačka anglickou písní I Stand, poslechněte si ji níže.

Dvaadvacetiletá Gabriela Gunčíková na sebe upozornila účastí v soutěži Česko Slovensko hledá Superstar. Zatím nahrála dvě alba, na nichž se autorsky podílela - Dvojí tvář (2011) a Celkem jiná (2013). Vystupuje také s americkou kapelou Trans-Siberian Orchestra, s níž také absolvovala turné po Spojených státech.

Pro mě je to především velká čest. Tato soutěž má skvělou historii a je to jediný projekt na světě takového rozměru, který se zaměřuje na hudební klání zemí celé Evropy. Je to jako evropský pohár ve sportovních soutěžích, ale tady se jedná o nejlepší píseň a její prezentaci.
Gabriela Gunčíková

Přesvědčit porotce i diváky se bude snažit skladbou I Stand od irsko-švédských tvůrců, kteří už na kontě několik písní pro Eurovizi mají. Vítězná skladba se do nejužšího výběru dostala společně s dvěma českými. 

„Jako interpreta jsme zvolili zpěvačku, která má za sebou velkou zkušenost ze zahraničí a především disponuje úžasným hlasovým rozsahem. Společně s autory hudby dokázala píseň ještě zdokonalit a svým profesionálním přístupem nás přesvědčila, že je tou správnou volbou pro tuto výjimečnou příležitost,“ nepochybuje kreativní producent Jan Potměšil.

Gabriela Gunčíková při nahrávání klipu I Stand
Zdroj: ČT/Yan Renelt

V odborné porotě mimo jiné zasedl účastník minulého ročníku Eurovize Václav Noid Bárta. „Zpěv Gabriely je impozantní. Píseň zní tak nějak ‚osudově' a to je skvělé, taktéž chválím zvukovou stránku. Držím jí palce,“ popřál své nástupkyni. 

Švédské (semi)finále živě na ČT

Gabriela Gunčíková prý vyrůstala na kapelách jako Europe, Roxette či ABBA (švédská čtveřice soutěž v roce 1974 vyhrála s písní Waterloo), učí se švédsky a má ráda švédskou kuchyni. Jestli jí to vše spolu se zpěvem pomůže do finále, bude jasné  10. května po skončení prvního semifinálového večera, do nějž byla zpěvačka zařazena. Druhé semifinále je plánováno na 12. května, finále pak o dva dny později. 

Hostitelem soutěže je vždy země posledního vítěze - 60. ročník vyhrál Švéd Måns Zelmerlöw se svým hitem Heroes. Ve Stockholmu se o nejlepším evropském zpěvákovi rozhoduje v historii Eurovize už potřetí.   

Eurovision Song Contest pořádají členové Evropské vysílací unie (EBU). Poprvé se na veřejnoprávních obrazovkách objevila v roce 1956 a je jednou z nejdéle vysílaných pořadů v televizní historii. Soutěž přiláká k obrazovkám každý rok téměř 200 milionů diváků z celého světa. Mezi vítěze patří skupina ABBA, Cliff Richard, Céline Dion nebo vousatá zpěvačka Conchita Wurst.