Adopce až za hrob. Pražské hřbitovy plánují revitalizaci

Adoptujte si svůj hrob! Že to zní trochu morbidně? Správa pražských hřbitovů od 1. července spouští veřejnou sbírku na záchranu významných hrobů. Stane se tak přesně na den druhého výročí zahájení Projektu adopce hrobů. SPH obdržela jako historicky druhá ne-nezisková organizace podporu Fóra dárců, a tak bude možné na tuto veřejnou sbírku přispívat i prostřednictvím dárcovských SMS (DMS).

Výtěžek sbírky poputuje na opravu nejohroženějších náhrobků, které jsou v projektu zařazeny déle než dva roky a které doposud nenašly adopční nájemce. Přispět může každý, především tací, kteří se zajímají o stav posledního odpočinku významných postav české historie, avšak nemohou nebo nechtějí přijmout závazky plynoucí z dlouhodobé adopce. 

Projekt funguje už dva roky a za tuto dobu se podařila zachránit více než stovka náhrobků a velká řada nově zařazovaných hrobů. K dnešnímu dni se opravilo 103 ze 181 míst posledního spočinutí. 

  • 77 hrobů má adopčního nájemce
  • 8 hrobů bylo opraveno jen z darů
  • 4x byla obnovena nájemní smlouva s rodinnými příslušníky
  • v 9 případech bylo zažádáno o adopci 
  • ve 26 případech byly opravy či rekonstrukce náhrobků dokončeny, v dalších 15 pak byly práce zahájeny v letošním roce

Správa pražských hřbitovů v současnosti přidává „do placu“ dalších 20 hrobů. Průměrná cena oprav se pohybuje kolem 50 tisíc korun, v několika případech byla tato částka dokonce převýšena. Zavedení podobného projektu již připravují další česká města. Veškeré informace lze najít na novém webu www.hrbitovy-adopce.cz.

Aby se případní zájemci ve všem vyznali, vydalo nakladatelství AOS Publishing publikaci Malý průvodce po hrobech. Správa pražských hřbitovů dále chystá osazování informačních cedulí s medailony pochovaných osobností tam, kde již bylo o náhrobky postaráno. Došlo také k obnově naučné stezky na Olšanech a v letošním roce bude v prostorách správy Olšanských hřbitovů otevřeno první infocentrum pro návštěvníky hřbitovů

Průvodce po významných hrobech (zdroj: ČT24)