Poslechněte si: Česká filharmonie zahájila sezonu hezky česky

Záznam: Zahajovací koncert České filharmonie (zdroj: ČT24)

Česká filharmonie zahájila 1. října svou sto dvacátou sezonou trojicí velkých českých skladatelů. Z jejich děl sestavil šéfdirigent Jiří Bělohlávek program, o kterém sám řekl, že je sice posluchačsky vděčný, ale hráčsky náročný. Koncert vysílala v přímém přenosu ČT art, poslechněte si ho ze záznamu:

V Dvořákově síni Rudolfina přednesli filharmonici  baladu Šumařovo dítě od Leoše Janáčka, Pohádku od Josefa Suka a Druhou řadu Slovanských tanců Antonína Dvořáka, zakladatele orchestru. „Chtěli jsme revitalizovanou Českou filharmonii představit  v rejstříku skladeb, k nimž má orchestr zvláštní vztah,“ podotkl  k programu Jiří Bělohlávek.

Na postu koncertního mistra před posluchače poprvé předstoupil houslista Jiří Vodička, který se od nové sezony o místo dělí s Josefem Špačkem. Ve 120. sezoně přivítá filharmonie řadu dalších hostů, například houslisty Anne-Sophie Mutterovou a Franka Petera Zimmermanna či sopranistku Karitu Mattilu. Rezidenční umělkyní sezony se stala mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Koncert k výročí plánuje Česká filharmonie na 4. ledna příštího roku, na den 120 let přesně od prvního koncertu orchestru pod taktovkou Antonína Dvořáka. 

Česká televize je ve 120. sezoně generálním mediálním partnerem České filharmonie. Diváci se mohou těšit ještě na přenosy z Novoročního koncertu nebo open air koncertu na konci sezony. Kamery ČT zaznamenají i koncert ke 120. výročí. K vysílání jsou připraveny také záznamy edukačních projektů šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, moderátora Marka Ebena a režisérky Alice Nellis.

Česká filharmonie s Jiřím Bělohlávkem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod