Nekonvenční Květa Fialová v černé komedii Harold a Maude

Praha - Česká televize zve své diváky opět do divadla - tentokrát na jednu z nejžádanějších inscenací Slováckého divadla posledních let, černou komedii Harold a Maude s Květou Fialovou v hlavní roli. Herečka za tuto roli získala cenu Thálie, inscenaci vidělo přes dvacet pět tisíc diváků při téměř sedmi desítkách beznadějně vyprodaných repríz. Záznam divadelního představení v režii Igora Stránského můžete zhlédnout dnes od 21:00 na programu ČT2.

Harold a Maude se seznámí na pohřbu, oba je totiž pravidelně navštěvují, každý však za jiným účelem. Zatímco on je nenapravitelný pesimista a „sériový sebevrah“, ona je obdařena překypující radostí ze života, vírou, že každý konec je jen začátek něčeho nového, lepšího. Ve společnosti Maude jsme spolu s Haroldem postupně okouzleni plností a hloubkou života, prostřednictvím jejího krásně nekonvenčního pohledu na svět uvěříme, že budeme-li chtít, můžeme opravdu všechno.

Příběh bizarní dvojice osmnáctiletého mladíka a osmdesátnice napsal americký herec, režisér a scenárista Colin Higgins. Dočkala se úspěšného filmového zpracování a postupně se stala bestsellerem světových jevišť. Ve Slováckém divadle se režie ujal Igor Stránský, v hlavních rolích excelují Květa Fialová a Josef Kubáník.

„Příběh Harolda a Maude je tak trochu o nás. Zažíváme podobné situace, máme se, myslím, i stejně tak rádi. Diváci říkají, že je to z jeviště poznat. A o to nám šlo. Každé představení je tak pro nás divadelní bohoslužbou,“ uvedla představitelka svérázné hraběnky Maude Květa Fialová.

Česká televize již pořídila několik záznamů uherskohradišťských inscenací. Na obrazovkách se objevila například Divá Bára, Liška Bystrouška či Bratři Karamazovi. „Moc si uherskohradišťských divadelníků vážím. Dělají svoji práci srdcem a na každé inscenaci je to znát,“ řekl režisér televizního záznamu Ján Novák, jenž stál u zrodu většiny předchozích přenosů ze Slováckého divadla.

Záznam inscenace navíc doplní i rozhovor s představiteli hlavních rolí, v němž Fialová a Kubáník prozradí i něco ze soukromí. Všechny dostupné reprízy Harolda a Maude jsou momentálně vyprodané, nejen v Uherském Hradišti, ale také v Brně, kde divadelníci vystoupí 26. února v rámci festivalu Trialog.

Vydáno pod