Obec je přeplněná sochami. Lužické sympozium proto končí

Lužice (Hodonínsko) - Už deváté léto po sobě předvádějí mladí sochaři v Lužicích na Hodonínsku své umění. Ze dřeva a kamene tam pro obec vytvářejí obří plastiky. Letošní ročník sympozia je však poslední, obec je sochami zcela nasycena. Podívejte se:

Lužické sochařské sympozium končí (zdroj: ČT24)

Obec Lužice s necelými třemi tisíci obyvateli se pyšní několikanásobně větším počtem soch než většina měst. Její zákoutí zdobí 92 plastik, dalších devět do konce léta ještě přibude. Na čísle 101 však celkový počet děl skončí. „V mnoha případech se zákoutí, která nebyla zrovna nejvábnější, zkulturnila. Myslím, že i když těch soch se zdá být hodně, tak v ploše obce našly své místo,“ uvažuje starosta Lužic Jaroslav Kreml.

„Tady ťukají každé prázdniny“

Tématem letošního posledního sympozia je Vodní svět. Sochy, které během něj vzniknou, zaplní okolí místního koupaliště. Místní obyvatelé jsou za sochy většinou vděční a konec pravidelných sympozií je mrzí. „My jsme si na to zvykli, že tady ťukají každé prázdniny, tak nám to asi bude chybět,“ říká obyvatel Zdeněk Košulič.

Litují také samotní umělci. Díky sympoziu dostali studenti sochařství šanci pracovat na velkých kamenech, které jim školy nemohly zaplatit. Jejich díla jim navíc dělají dobrou reklamu. „Díky sympoziím získávám zakázky na roky dopředu, většinou se jedná o figurální plastiky pro kláštery a podobně,“ říká sochař Michal Vinduška.

„Pro studenty to byl velký přínos, protože si mohli vyzkoušet klasické sochařské materiály, aniž by nesli zodpovědnost za to, jak zakázka dopadne,“ uvedla kurátorka sympozia Ludmila Pecková. Tvůrce, kteří se na sochách pro Lužici podíleli, bude v obci kromě vlastních výtvorů připomínat čtyřtunová mramorová deska. Kdo má zájem v sochařské tvorbě pro obce pokračovat, může se přihlásit na srpnové sympozium ve Vískách na Blanensku, kde pod vedením Ludmily Peckové vzniká už čtvrtým rokem masivní kamenný betlém.