Poslední Pink Floyd: Strhne Nekonečná řeka fanoušky, nebo ji ztrhají?

Londýn - The Endless River, tedy nekonečná řeka, nazvali Pink Floyd svou nejnovější desku, která vychází dnes, dvacet let od předchozího alba The Division Bell, na něž navazuje. Na rozdíl od řeky v názvu legendární britská rocková kapela už nějaký čas na konečné postává a aktuální počin je dost pravděpodobně definitivně rozlučkový. I když podle kritik to nevypadá, že by si Pink Floyd nechali to nejlepší na konec.

Pink Floyd vydávají album po 20 letech. Prý poslední (zdroj: ČT24)

Poslední výraznou kapitolou Pink Floydů bylo vystoupení na charitativní akci Live 8 v roce 2005 v londýnském Hyde Parku, kde se k nim po čtvrt století trvající pauze připojil i bývalý člen Roger Waters, který jinak se zbytkem kapely příliš nekamarádí. Nyní se Floydi - opět bez Waterse - hlásí znovu mocně o slovo.

Nové album The Endless River je postaveno na nahrávkách, které trojice David Gilmour, Nick Mason a Richard Wright nahrála v roce 1993 při přípravě desky The Division Bell. Kytarista Gilmour a bubeník Mason probrali více než dvacet hodin tehdy nahrané hudby a vybrali z ní materiál pro nové album. „Během posledního roku jsme přidali nové části, znovu nahráli jiné a celkově jsme použili nejnovější studiovou technologii, abychom udělali album Pink Floyd pro 21. století,“ prozradil Gilmour.

Dave Gilmore, Roger Waters, Nick Mason a Rick Wright při koncertě Live 8 v Londýně (2005)
Zdroj: ČTK/AP/Lefteris Pitarakis

Nahrávka má být vzpomínkou na klávesistu Ricka Wrighta, který zemřel před šesti lety na rakovinu. „Myslím, že tato deska je velkým uznáním toho, že jeho hra byla srdcem zvuku Pink Floyd,“ nechal se slyšet Nick Mason. „Byla to poslední možnost, jak si ho připomenout a jak znovu slyšet, že s námi hraje,“ dodal Gilmour.

The Endless River celkem proteče osmnáct až na několik výjimek převážně instrumentálních skladeb. Pink Floyd k nové desce podle všeho neplánují žádné turné a jde zřejmě o jejich poslední nahrávku. Nezdá se, že by se zbývající členové dali ještě dohromady - Waters, který uskupení opustil v roce 1985, se od posledního projektu distancoval. To všechno dohromady přispělo i k tomu, že The Endless River lámala rekordy předojednávek a stala se nejvíc objednávaným titulem v historii Amazonu.

A jaká tedy doslova poslední deska Pink Floyd je? Nekonečná řeka zatím žádnou vlnu nadšení příliš nestrhla. Například časopis Time nazval svůj článek: „Endless River Pink Floydů je jen posledním albem recyklujícím starý materiál“ a klade si otázku, zda jde o projev lenosti, anebo velkorysý dar fanouškům. The Guardien píše „nová“ v souvislosti s deskou v uvozovkách. Nepovažuje The Endless River za novinku, ale za „poznámku pod čarou“ ke kariéře „Pink Floyd“ a „poslední objetí“.