Silničáři frézují vytížený úsek brněnské D1. Komplikace potrvají dva týdny

Jízdu po dálnici D1 v okolí Brna na více než dva týdny zkomplikuje dopravní omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se chystá v úseku mezi exity 194 Brno-centrum a 196 Brno-Jih opravovat poškozený povrch ve směru na Prahu. Silničáři tah zúží v obou směrech, auta budou jezdit pouze dvěma pruhy. Jde o jeden z nejvytíženějších úseků dálnice u Brna, kde se tvoří zácpy i bez dopravního omezení, proto by měli řidiči v těchto místech počítat s dopravními komplikacemi a zdržením.

Stav silnice je podle ŘSD havarijní. „Kryt vozovky je značně poškozen trhlinami, vyjetými kolejemi a výtluky. Vše má na svědomí těžká nákladní doprava,“ uvedla mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková. Nejprve podle ní budou silničáři frézovat jízdní pás ve směru na Prahu, následně pak průběžný jízdní pruh v kolektoru mimoúrovňové křižovatky Brno-Jih.

Podle ŘSD situaci komplikují neukáznění řidiči kamionů

Práce začaly v noci ze soboty na neděli. V pondělí dopravu před omezením navíc zkomplikovaly dvě nehody, v kolonách stáli řidiči i hodinu. „Celou dramatickou situaci velmi zhoršují někteří řidiči kamionů, kteří najíždějí do levého pruhu a brzdí jízdu osobních vozů, které by jinak projížděly relativně plynule,“ popsal mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Jejich chováním se zabývá i policie. „My se předjíždění kamionů samozřejmě věnujeme, ale se současnou intenzitou provozu nejsme schopní pokrýt všechny prohřešky, hlavně zahraničních řidičů,“ uvedl Jindřich Rybka z jihomoravské dopravní policie.

Oprava vozovky by měla skončit do 20. září. V bezprostředním okolí Brna nyní na dálnicích D1 ani D2 jiná omezení nejsou, pokračují ale práce mezi exity 178 a 168 na D1, které mají skončit na začátku října.