Švachulu podezřelého v kauze Stoka propustil soud z vazby. Bude sledovaný náramkem

Krajský soud v Brně ve čtvrtek znovu rozhodl o propuštění z vazby politika Jiřího Švachuly (dříve ANO), který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Bývalý místostarosta a exradní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík nepodal proti rozhodnutí stížnost, a proto je usnesení soudu pravomocné. Z bohunické věznice vyšel Švachula odpoledne.

Švachula dostal po vyslechnutí rozhodnutí o propuštění z vazby na soudě náramek na nohu, který bude sledovat jeho pohyb. Uvedl to jeho advokát Kárim Titz, podle kterého by měl Švachula už strávit večer doma.

O Švachulově vazbě rozhodovaly soudy několikrát. Městský soud v Brně a následně krajský soud opakovaně nevyhověly žádosti o jeho propuštění z obav, že by mohl uprchnout do zahraničí. Až v říjnu předsedkyně soudního senátu Jaroslava Bartošová rozhodla o propuštění politika z vazby náhradou za alternativní prostředky ve formě dohledu probačního úředníka, sledování pohybu přes elektronický náramek nebo odevzdání cestovního pasu.

Státní zástupce trval na alternativě

Bývalý místostarosta se však tehdy na svobodu nedostal, rozhodnutí nebylo pravomocné. Státní zástupce Mezlík totiž podal stížnost, které nakonec vrchní soud vyhověl.

Mezlík ve čtvrtek řekl, že už vrchní soud připustil alternativní řešení pro to, aby Švachula mohl ven z vazby. Na základě toho pak sám navrhl propuštění a po rozhodnutí se vzdal práva podání stížnosti. „Já jsem se s tím ztotožnil a sám jsem postup navrhl,“ řekl. Švachula však bude mít omezení, náramek bude sledovat jeho pohyb, nemůže vycestovat a také se musí hlásit probačnímu úředníkovi.

Švachula je poslední, kdo byl v takzvané kauze Stoka ve vazbě. Případem Stoka se začal brněnský krajský soud zabývat letos v září, tedy po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed.

Bývalý místostarosta a bývalý radní městské části Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici. Výše úplatků podle spisu dosáhla 47 milionů korun. Hrozí mu až 16 let. V případu je obžalováno 11 lidí a dvě firmy.

Kvůli Stoce rozpustilo ANO brněnskou organizaci

Švachula byl dříve místostarostou a při zásahu na radnici radním. Zastupitelé ho následně odvolali z postu radního, sám se pak vzdal mandátu zastupitele. Hnutí ANO ho kvůli kauze vyloučilo ze svých řad, vzdalo se i darů od Švachuly a Liškutina, dalšího z bývalých členů a aktérů kauzy. Celkem šlo o více než 200 tisíc korun.

Kvůli možnému napojení některých lidí na kauzu předsednictvo ANO letos zrušilo brněnskou organizaci hnutí a nyní ji nově skládá. Zrušení organizace navrhl předseda ANO Andrej Babiš s tím, že ve hnutí nechce lidi, kteří mohou být napojeni na pochybné kauzy.

Už předtím strana zrušila brněnské místní organizace v Židenicích, Černovicích a Starém Lískovci, o což se zasazoval bývalý primátor města Petr Vokřál. Následně však své rozhodnutí vzalo předsednictvo zpět. Vokřál pak stranu opustil. Při zdůvodnění uvedl, že nechce spojovat své jméno s lidmi, kteří ANO využívají ve vlastní prospěch.