Budoucí jihomoravská koalice připravila návrh smlouvy. Podpisy by pod ní měly přibýt příští týden

Vyjednávací týmy rodící se koalice v Jihomoravském kraji dokončily návrh koaliční smlouvy včetně programových priorit. Termín podpisu koaliční smlouvy se předpokládá v polovině příštího týdne. Na koalici se domlouvají KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu.

„Návrh bude předložen k odsouhlasení v orgánech jednotlivých smluvních stran,“ uvedl brněnský tajemník KDU-ČSL Jakub Hruška. Do křesla hejtmana podle návrhu nominují svého kandidáta právě lidovci. V krajských volbách skončili druzí za ANO, kterému se ale koalici sestavit nepodařilo. V čele kraje by mohl stát lidovecký lídr Jan Grolich.

Post čtyř náměstků by si měly koaliční strany rozdělit. Tři radní by měli nominovat občanští demokraté, dva radní Piráti a jednoho Starostové pro jižní Moravu.

Z návrhu programového prohlášení vyplývá, že budoucí koalice chce například udělat analýzu hospodaření kraje. Zavést chce také „přehledný a srozumitelný rozpočet kraje“, stojí v prohlášení. V plánu je mimo jiné i zřízení agentury pro chytrý region zaměřené na podporu inovací ve veřejném sektoru.

Vítězství v krajských volbách sice obhájilo hnutí ANO s 15 mandáty, hned po volbách ale oznámili koalici právě zástupci KDU-ČSL, Pirátů, Starostů pro jižní Moravu a ODS s podporou Svobodných. Lidovci získali mandátů jedenáct, Piráti deset, ODS devět, Starostové sedm, Spolu pro Moravu pět, SPD i ČSSD shodně po čtyřech. Dohodnutá koalice disponuje 37 hlasy v pětašedesátičlenném krajském zastupitelstvu.