V listopadu ukončilo podnikání třikrát víc živnostníků než obvykle, ukázala analýza

Své podnikání ukončilo v listopadu 11 090 živnostníků, což je zhruba třikrát více, než je v tomto měsíci v posledních letech v Česku běžné. Podnikání na živnost zahájilo 6136 lidí, takže počet českých živnostníků se v tomto měsíci snížil o 4954. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF - Czech Credit Bureau.

Celkově začalo v Česku od začátku roku do konce listopadu podnikat 72 301 živnostníků, tedy zhruba o deset tisíc více než ve stejném období loni. Zároveň ale podnikání ukončilo 59 924 osob, proti loňsku tedy o 21 600 více. 

„Výrazný nárůst zániků živnostníků pozorujeme už druhým měsícem. Ačkoli do září se počet zániků za měsíc pohyboval průměrně okolo 4500, v říjnu to bylo už 7800 a v listopadu 11 tisíc. Je pravděpodobné, že se již projevuje nepříznivá ekonomická situace a zvýšení většiny podnikatelských nákladů,“ uvedla analytička CRIF Věra Kameníčková s tím, že zvlášť utrpělo odvětví obchodu, kde ukončilo činnost o osm tisíc živnostníků více než loni. 

Krajem s nejvyšším růstem počtu podnikatelů je stále Praha, kde od začátku roku ke konci listopadu připadlo sedmnáct nových živnostníků na deset, co ukončilo činnost. Ve Středočeském, Zlínském a Jihomoravském kraji je tento poměr třináct nových na deset zaniklých. Počet živnostníků se snížil v Libereckém kraji, kde připadá pět nových na deset zaniklých. Stagnaci zaznamenaly Moravskoslezský a Olomoucký kraj.

Nejrychleji přibývají živnostníci v informačních a komunikačních činnostech

Od začátku roku tak přibylo 12 377 živnostníků, což je o 11 263 méně než za prvních jedenáct měsíců roku 2021. Na deset živnostníků, co ukončili činnost, připadá dvanáct těch, co vznikli, o čtyři méně než v předchozích dvou letech. Čistý přírůstek i počet vzniklých na jedno zaniklé podnikání se tak v letošním roce dostaly jen mírně nad úroveň roku 2017. V mezidobí byly podstatně vyšší.

Ve všech krajích se zvýšil počet lidí, kteří podnikat přestali. Nejvyšší nárůst zániků zaznamenali v Moravskoslezském kraji, kde statistiky hovoří o nárůstu o 99 procent. V Libereckém a Olomouckém kraji pak jde o 89 procent. 

Vedle obchodu živnostníků ubylo také v ubytování a stravování, výrobě a rozvodu elektřiny, plynu a tepla a v nakládání s nemovitostmi.

Nejrychleji přibývají živnostníci v informačních a komunikačních činnostech, kde od začátku roku připadá sedmadvacet nových na deset těch, co skončili. Celkem dvaadvacet nových na deset zaniklých připadá v dopravě a skladování.