Většina krajů zatím nezajistila dodávky plynu a energie na příští rok, řešení čekají i od vlády

Události: Kraje nemají zajištěné energie na příští rok (zdroj: ČT24)

Většina krajů zatím nemá na příští rok zajištěny dodávky plynu i elektrické energie pro své provozy. Výjimkou je Zlínsko, kde mají potvrzeno dva roky dopředu. Celkem má dodávky elektřiny alespoň částečně zafixováno pouze šest regionů, u plynu pět. A to za vyšší ceny než loni. Někteří hejtmani, ale i starostové obcí se tak obávají, že v zimě budou muset ve svých zařízeních omezit služby. Stát slibuje pomoc, zatím ovšem není k dispozici.

Například Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně jen za letošní dodávky tepla zaplatila o pětinu víc než ve srovnatelném období loni. O 40 procent je vyšší faktura za plyn a dražší je i elektřina. „Je už velmi těžké najít někde další úspory. Ale snažíme se o to alespoň při rekonstrukci různých budov, kdy zateplujeme, a tím pádem trošku ty energie snižujeme,“ podotýká mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

O miliony vyšší výdaje

Na rozdíl od jiných krajů má ale nemocnice výdaje už pod kontrolou. Zlínský kraj patří totiž k těm, které mají dodávky plynu a elektřiny zajištěné. „Kdybychom neměli nakoupenou energii, tak mezi 300 a 500 miliony korun na volné investice by šly na zaplacení všech energií, abychom to v kraji ustáli,“ předpokládá hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). 

Naopak v nejistotě je kupříkladu Základní škola v Luhačovicích, kterou financuje obec. Luhačovický starosta Marian Ležák (nestr.) se obává, aby bylo na vytápění dost peněz a lavice nezůstaly prázdné. „Katastrofický scénář je, že bychom přešli na on-line výuku,“ dodává.

Podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihomoravského kraje Martina Kuby (ODS) se řešení nemůže příliš dlouho odkládat. „Systém toho, jak by se třeba fakultní nemocnice, školy, školky, domovy pro seniory měly dostat k energiím, by měl být známý během čtrnácti dnů,“ očekává.

Kraje chtějí řešení po vládě

Elektřinu a plyn nemá na příští rok zajištěno devět, respektive deset krajů. Dodavatele elektřiny a plynu nevysoutěžili mimo jiné v Libereckém kraji. Zatím se rozhodli jít alternativní cestou s nejistou cenou. „V příštím roce budeme pravidelně nakupovat elektrickou energii a plyn na spotovém trhu, na denní bázi,“ vysvětluje náměstek hejtmana Libereckého kraje Zbyněk Miklík (Piráti).

Všechny místní samosprávy požadují po vládě rychlé řešení, ať už zastropováním cen, nebo formou státního obchodníka s energiemi.