Inflace v EU dosáhla na 8,1 procenta. V Česku je třetí nejvyšší

Inflace v Evropské unii v dubnu vystoupila na rekordních 8,1 procenta. Je to o tři desetiny procentního bodu více než v březnu. Ve čtvrtek to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Česká republika má ze zemí sedmadvacítky třetí nejvyšší inflaci, v dubnu činila 13,2 procenta.

Nejvíce k roční inflaci přispěly v eurozóně energie (+3,70 procentního bodu), služby (+1,38 bodu) a kategorie potraviny, alkohol a tabák (+1,35 bodu). Neenergetické průmyslové zboží přispělo podílem 1,02 procentního bodu.

Loni v dubnu byla míra inflace v Evropské unii na dvou procentech. V zemích platících eurem pak činila 1,6 procenta. Meziměsíčně se ceny letos v dubnu v EU zvýšily o 0,8 procenta, v eurozóně pak o 0,6 procenta.

Nejnižší inflaci letos v dubnu měly Francie a Malta, obě 5,4 procenta, dále Finsko (5,8 procenta) a Itálie (6,3 procenta). Naopak nejvyšší inflace byla v Estonsku (19,1 procenta), Litvě (16,6 procenta) a v České republice. Nad deseti procenty je také v Lotyšsku, Bulharsku, Rumunsku, Polsku, v Nizozemsku a na Slovensku.

Ve srovnání s březnem roční inflace ve třech členských zemích klesla, ve dvou zůstala stejná a ve zbylých dvaadvaceti se zvýšila.