Elektřina a plyn příští rok zdraží, zvýší se regulovaná složka, oznámil regulační úřad

Události: Růst cen energií (zdroj: ČT24)

Elektřina a plyn v příštím roce lidem zdraží. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta, oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ), který část výsledné ceny energií stanovuje. V celkových cenách se zvýšení projeví přibližně dvouprocentním nárůstem u elektřiny, jednoprocentním u plynu. Další zdražení lidi čeká u neregulované složky ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze, uvedl ERÚ.

U elektřiny tvoří regulovaná část stanovovaná ERÚ přibližně dvě pětiny výsledné ceny, tedy méně než v letošním roce. U plynu tvoří zhruba pětinu, letos to byla třetina. V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o dvě procenta u elektřiny, respektive o procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,“ řekl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

ERÚ očekává, že v příštím roce domácnostem celková cena elektřiny vzroste v průměru o téměř pětinu. U plynu očekává zvýšení cen zhruba o čtvrtinu. Důvodem zdražování je úřadem neregulovaná složka ceny energie, do které dodavatelé energií promítají nákupy drahých energií na burze.

Do regulovaných cen elektřiny se nyní negativně promítají rostoucí náklady na krytí ztrát a na poskytování podpůrných služeb, které navyšuje drahá silová elektřina na burzách. Rostou také náklady na nezbytné investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací i materiálů.

U plynu se projevila rostoucí cena plynu na burze, která se promítá do regulovaných výdajů na krytí ztrát. Za nárůstem regulované složky stojí i rozvoj a údržba plynárenských soustav, což se projevuje zejména v Praze, kde síť prochází rozsáhlou několikaletou rekonstrukcí. Celorepublikově, na všechny odběratele, se rozpočítávají i náklady na nový plynovod Moravia Capacity Extension.

Víc dají i firmy

Za elektřinu si příští rok připlatí i firmy, zásadní vliv má růst cen na velkoobchodních burzách.  Regulovaná složka elektřiny na hladině velmi vysokého napětí tvoří 17 procent z ceny, u vysokého napětí to je 29 procent. ERÚ očekává, že celková cena elektřiny pro firmy a podniky v příštím roce vzroste na vysokém napětí v průměru o 44,4 procenta a na velmi vysokém napětí o 52,6 procenta.

Samotná regulovaná složka ceny elektřiny firmám a podnikům na hladině velmi vysokého napětí v příštím roce klesne v průměru o sedm procent, na hladině vysokého napětí naopak mírně vzroste o 0,3 procenta, oznámil úřad. U velkoodběratelů a středních odběratelů plynu regulovaná složka mírně klesne, v průměru o 0,1 procenta, uvedl ERÚ. Na ceny u elektřiny na těchto hladinách má vliv především podpora pro nové zdroje.