Energie zdražuje. Vyšší náklady už někteří podnikatelé promítají do svých cen

Události: Energie budou dále zdražovat (zdroj: ČT24)

Domácnosti i firmy by se měly připravit na další zdražení energií. Velcí hráči na trhu s elektřinou postupně oznamují zvýšení cen. Faktury za elektřinu a plyn se tak příští rok zvednou i o 30 procent. Na zvyšování nákladů už reagují někteří podnikatelé a zdražují své zboží i služby. Lidé si tak připlatí třeba za potraviny, ale také za sportovní vyžití. Podle analytiků ceny energií v nejbližší době neklesnou.

Svahy na Klínovci začali vlekaři zasněžovat začátkem týdne. Už teď je jasné, že za bílou pokrývku dají víc než loni. Začít ale musí bez ohledu na náklady. „I přes zdražení energií a přes nejistou covidovou situaci jsme zahájili první etapu zasněžování. Pokud nevysněžíme páteřní sjezdovky v první etapě, tak nemůžeme rozjet areál,“ přiblížila mluvčí skiareálu Hana Hoffmannová.

Rovnice je jednoduchá – dražší energie pro skiareály budou znamenat i dražší permanentky pro lyžaře. „Už je na čase nejen kvůli energiím, ale i vzhledem k situaci, která nastala minulý rok, kdy jsme byli v zimě bez příjmů. Nebude to nějak drastické zdražení, bude to asi deset procent,“ popsal jednatel společnosti NOVAKO-SKI Petr Novák.

Elektřinu a vodu potřebují k podnikání i v plzeňském Bazénu Slovany. „Pro nás to znamená nepříjemnou situaci, protože nám vzrostou náklady na tyto komodity. Proto jsme požádali město Plzeň, aby nám o zdražení navýšili částku na energie v našem rozpočtu,“ popsal ředitel bazénu Tomáš Kotora. Když peníze nedostanou, zvýšené náklady zřejmě přenesou na zákazníky a zdraží vstupné.

Podobná situace je i v píseckém masokombinátu, kde ročně vyrobí 40 tisíc tun masných výrobků. Od příštího roku zvednou ceny o desetinu. A to zatím započítali jen vyšší náklady na zaměstnance, energie a obalový materiál.

„Pokud se hne základní surovina, tak budeme muset zdražovat víc, ale předpokládám, že to zdražení nebude v příštím roce poslední. Až všichni dodavatelé promítnou zvýšení cen energií a dalších věcí, tak nepochybně dojde k dalšímu navýšení,“ přiblížil předseda představenstva Maso Uzeniny Písek Čestmír Mejzlík. Kdy to bude, odhadovat nechtějí.

Snížení cen odhadují analytici na polovinu příštího roku

Podle analytiků k poklesu cen energií jen tak nedojde. „Bohužel optimistické zprávy se odkládají. Ceny energií na velkoobchodním trhu začaly opět růst, přestože výhled v dlouhodobém horizontu je nadále příznivý. Snížení cen se odběratelé dočkají. Nicméně že by to nastalo počátkem příštího roku, prakticky vylučuji,“ uvedl energetický analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Nejdřív by se to podle analytiků mohlo stát zhruba v půlce příštího roku.