Developerský gigant Evergrande částečně uklidnil investory. Své problémy ale pouze oddálil

Horizont ČT24: Firma Evergrande oddálila problémy (zdroj: ČT24)

Otřesy kolem čínského realitního giganta Evergrande pokračují. V pátek investory částečně uklidnila zpráva, že se firmě podařilo předčasně uhradit úrok z dluhopisů ještě před termínem. Budoucnost firmy ale zůstává nejasná. Nejzadluženější developer světa má závazky v přepočtu za více než 6,6 bilionu korun. V ohrožení jsou statisíce čínských domácností – společnost má totiž rozestavěných na osm set projektů ve dvou stovkách měst.

Jméno Evergrande v posledních týdnech skloňují takřka veškerá světová média. Developerský gigant, jehož dluh přesahuje dvě procenta čínského HDP, totiž může ohrozit světové trhy. „Je na něj navázaných hodně firem dodavatelských řetězců, takže jestli zkrachuje, ovlivní to cash flow hodně společností,“ popisuje ředitel investiční banky Amber Hill Group Jackson Wong.

Na hongkongské burze nyní po prudkém propadu uklidňují zelená čísla rostoucích akcií firmy. Zvedly se poté, co společnost předčasně splatila úrok dluhopisů. Podle expertů si ale Evergrande pouze koupila čas navíc, další částku v hodnotě více než 47 milionů dolarů musí zaplatit už příští týden a není jisté, jestli to zvládne.

„Jak mohu být optimistický, nejsem. Nevíme, jestli obnovíme stavební práva. Evergrande nám nedala peníze, jak můžeme pracovat?“ poznamenává dělník Xu, jenž pracuje na jednom z developerských projektů giganta v potížích.

Tisíce zaměstnanců, dělníků, řemeslníků a dodavatelů stavebních materiálů žijí dál v nejistotě. Stejně tak přes milion zákazníků firmy. Stále čekají, jestli společnost dostaví byty, za které zaplatili minimálně zálohu. Nespokojenost se šíří a stovky lidí už opakovaně udeřily přímo v sídle společnosti. Někteří z nich dokonce napadli nejvyšší manažery firmy.

„Jestli mi nedají peníze zpět, skočím z nejvyšší budovy. Připravili mě o všechny peníze, nic mi nezbylo,“ nechala se slyšet jedna z investorek.

Ze snu noční můra

Na začátku přitom příběh Evergrande vypadal jako pohádka. Zakladatel impéria Chuej Kcha-jen pocházel z chudé rodiny. Muž, kterého vychovala babička, se nakonec stal jedním z nejbohatších Číňanů, když z malé lokální firmy vyrostl realitní gigant. Chuej koupil fotbalový klub a začal také vyrábět elektrická auta.

„Číňané jako velmi materialistická společnost ke svým miliardářům budou vzhlížet, ale zároveň si budou uvědomovat, že tohoto postavení nedosáhli jen pílí, ale často i nějakou výhodou, která většinou spočívá v politických konexích,“ komentuje vzestup realitního magnáta sinoložka Simona Fantová z projektu Sinopsis s tím, že díky kontaktům v politice se majetní Číňané dostávají například ke státním půjčkám.

A právě zejména s pomocí půjček uspěl Kcha-jen a astronomické dluhy ho teď dohánějí. „Podle nás je fakt, že Evergrande nesplatí dluhy, nevyhnutelný. I kdyby to odvrátil a investoři se dohodli, bude to zahrnovat obrovské ztráty,“ hodnotí situaci developera úvěrová expertka z ANZ Bank Meng Ting.

Ztráty by nemusela počítat pouze samotná firma Evergrande. Společnost dluží sto sedmdesáti bankám a sto dvaceti podnikům. Její kolaps by mohl spustit řetězovou reakci nejen v Číně, ale také za jejími hranicemi. „Trh s realitami představuje asi čtvrtinu čínské ekonomiky,“ zdůrazňuje analytička Fantová a domnívá se, že Peking developera padnout nenechá.