Čínská Evergrande, která má finanční problémy, začala splácet nemovitostmi

Čínský realitní gigant Evergrande, který se potýká s finančními problémy, začal vyplácet své investory nemovitostmi. Firma v příspěvku na sociální síti WeChat uvedla, že investoři, kteří mají zájem o odkup produktů její divize správy majetku bohatých výměnou za majetek, mohou kontaktovat své investiční poradce nebo navštívit pobočku.

Podle odhadu poskytovatele finančních zpráv Caixin činí hodnota nesplacených produktů divize čtyřicet miliard jüanů (134 miliard korun). Tyto produkty jsou obvykle v držení drobných investorů.

Podle dřívějších informací agentury Reuters, které však Evergrande nepotvrdila, si investoři do produktů správy majetku mohou vybrat, zda nemají zájem o byty, kanceláře, maloobchodní prostory nebo parkoviště za zvýhodněnou cenu.

Z dokumentů určených pro burzu tento měsíc vyplynulo, že Evergrande splatila dluh 219,5 milionu jüanů vůči dodavateli Skshu Paint ve formě bytů ve třech nedokončených realitních projektech.

Celkové závazky firmy Evergrande činí více než 300 miliard USD (6,5 bilionu korun). Firma se potýká s vážnými problémy s likviditou a není jisté, zda bude schopna plnit své finanční závazky. Snaží se získat peníze, aby mohla zaplatit věřitelům a dodavatelům. Ve čtvrtek má zaplatit úroky z dluhopisů 83,5 milionu amerických dolarů.