Čínský obr Evergrande se topí v dluzích a hrozí mu bankrot. Čeká se, že zasáhne vláda

Události: Čínské firmě Evergrand hrozí bankrot (zdroj: ČT24)

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. Firma s desítkami tisíc zaměstnanců je podle analytiků před krachem. Její závazky dosáhly v přepočtu 6,5 bilionu korun. Kolaps čínského gigantu ohrožuje celý tamní bankovní sektor a stabilitu ekonomiky, experti varují i před dopadem na světové hospodářství. Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové analytici ale očekávají, že nakonec dojde k intervenci státu a společnost nezkrachuje.

„Situace je vážná. Čínská centrální banka už před časem varovala, že tyto velké společnosti včetně Evergrandu představují systémové riziko pro národní finanční systém. Trh s realitami byl v posledních deseti letech hlavním motorem čínské ekonomiky, a dluh firmy je obrovský. Je to přes 306 miliard dolarů, což jsou zhruba dvě procenta HDP Číny,“ přiblížila zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová.

Doplnila, že závazky firmy se týkají minimálně 128 bank a více než 120 nebankovních institucí – opožděné platby by tak mohly vyvolat krach celého systému. Navíc to má dopad i na trh práce, protože Evergrande má zhruba dvě stě tisíc zaměstnanců a každoročně najímá další skoro čtyři miliony lidí na různé projekty. „Úřady se obávají sociálních nepokojů, destabilizace společnosti, což čínská komunistická strana považuje za největší hrozbu,“ dodala.

Na vývoj už zareagovala ratingová agentura S&P Global Ratings, která snížila hlavní úvěrový rating firmy a jejich součástí na stupeň CC. Podle analytiků S&P je zřejmé, že firmě došla finanční likvidita. Postup S&P Global naznačuje, že scénář úpadku firmy je prakticky jistý, upozorňuje agentura Reuters. „Přístup k likviditě a financování se společnosti China Evergrande Group výrazně zužuje, jak ukázal oznámený prudký propad v tržbách, pokles hotovosti a pokračující využívání fyzických prostředků k vyrovnání závazků,“ uvedla ratingová agentura.

Čínské ministerstvo bydlení a rozvoje venkova tento týden svolalo také poradu s bankami, na které jim sdělilo, že Evergrande neuhradí splátku dluhu plánovanou na 20. září. Firma ale s bankami nadále jedná o možnosti odkladu splátek či refinancování některých úvěrů, sdělily zdroje. Ty chtějí zůstat v anonymitě, protože jednání mají soukromou povahu.

Neschopnost splácet úvěry bankám je zatím nejzřetelnější známkou finančních problémů společnosti, která je v současné době nejzadluženějším developerem na světě. Její závazky nyní přesahují tři sta miliard dolarů (6,4 bilionu korun), což je například více než trojnásobek rozpočtu České republiky.

Samotná firma tvrdí, že spekulace o hrozícím bankrotu jsou lživé. „Společnost se skutečně potýká s nebývalými obtížemi, ale je odhodlána udělat vše, aby obnovila provoz a chránila práva zákazníků,“ uvedla Evergrande pro agenturu Reuters.

Svižný růst, rychlé zadlužování

Jak dále uvedla zpravodajka ČT, Evergrande je druhý největší developer v Číně, společnost má po celé zemi přes třináct set projektů, mnohé v menších městech. Investovala do rezidenčních projektů, ale i do některých megalomanských staveb. „Staví například největší stadion na světě v podobě obřího lotosového květu pro sto tisíc diváků a vlastní i fotbalový klub Kuang-čou, založila fotbalovou akademii pro mladé talenty, také největší na světě,“ nastínila. Loňský obrat společnosti činil 110 miliard dolarů.

Firma podle Šámalové expandovala poměrně svižně právě proto, že se rychle zadlužovala, brala si například půjčky na nákupy pozemků. V pozdější fázi pak ale musela byty rychle prodávat s velkými slevami navzdory nízkým maržím, aby mohla zase dále stavět.

„A protože růst tržeb v posledních letech zpomalil, začala investovat i do jiných oborů, třeba do elektromobilů, pojištění, dokonce i do balené vody, ale postupem času nebyla schopna splácet a dluží jak klientům, tak zaměstnancům. Vybírala zálohy na bydlení, které se už vůbec nestaví a už delší dobu neplatí mzdy kontraktorům, třeba pracovníkům uklízecích čet nebo inženýrům projektantských kanceláří,“ vysvětlila Šámalová.

Místo mezd jim pak vyplácela směnky, často splatné až rok po odvedení práce. Jenže i ty už jsou teď podle Šámalové měsíce po splatnosti, a tak se před sídlem Evergrande v Šen-čenu i v dalších čínských městech (protože firma působí po celé zemi) už několik dní po sobě shromažďují lidé a protestují.

„Přijel jsem z provincie Šan-tung, abych požádal o peníze. Směnky se už tři měsíce opožďují. Pracovali jsme jako uklízeči, zametali pro ně podlahy. Jsou nás dvě stovky a dodnes jsme nedostali výplaty,“ řekl Li Ke-sin z čistírenské firmy. S podobným problémem se setkal také zástupce ředitele inženýrské firmy Wu Žuo-sin. „Dostali jsme směnky, které měly být zaplaceny rok po dokončení práce. Ale jsou už dva měsíce po splatnosti a nic,“ přiblížil.

Situace zneklidňuje i investory. „Spousta lidí si koupila bydlení, složila zálohu a nyní jsou nervózní. Pokud to vypadá, že situace způsobí sociální nestabilitu, je to dost silný podnět pro Peking, aby zakročil,“ zdůraznil investiční ředitel Kaiyuan Capital Brock Silvers.

Zpravodajka ČT v Číně Šámalová: Čeká se, že u Evergrande zasáhne vláda (zdroj: ČT24)

Krach není pravděpodobný

Podle Šámalové nicméně společnost zřejmě nezkrachuje. Analytici se totiž shodují, že její situaci vyřeší státní intervence. Dopad eventuálního bankrotu by totiž byl tak veliký, že by otřásl celou ekonomikou a mohl by ovlivnit i tu světovou. „A to si Čína nemůže dovolit. Někteří to dokonce přirovnávají k pádu banky Lehman Brothers,“ dodává.

Evergrande podle ní už také delší dobu podniká kroky, jak dluhy snížit, ale zatím není moc úspěšná. „Loni to urychlila, protože regulační orgány zavedly takzvanou politiku tří červených linií. To jsou limity pro tři ukazatele zadlužení, které musí naplnit do příštího roku. Takže Evergrande rozprodávala majetek, dávala kupujícím obrovské slevy na rezidenční projekty, někdy to bylo až pětadvacet procent z ceny, prodala většinu komerčních nemovitostí a začala také prodávat další akcie na burze v Hongkongu, ale nic z toho nepomohlo. Tak nyní jedná s věřiteli,“ uvedla zpravodajka.

Dodala také, že analytici nepovažují za pravděpodobné, že společnost bude schopná veškeré dluhy splatit, takže se bude muset restrukturalizovat a určitě bude potřebovat pomoc vlády. „Jednak aby se s věřiteli dohodla, a také za ni bude muset nejspíše vláda dokončit rozestavěné projekty, aby nevyskočily ceny nemovitostí, které už tak jsou v Číně závratně vysoké. Komunistická strana dlouhodobě sleduje prosperitu a zvyšování životní úrovně, do čehož spadá i dostupnost bydlení, takže je to pro ni priorita,“ doplnila Šámalová.

Čínské úřady zatím kvůli přípravě na restrukturalizaci povolaly účetní a právní experty, aby finanční situaci realitní skupiny vyhodnotili. Politické špičky v Pekingu k tomu zatím jen mlčí, a není tedy jasné, zda dopustí, aby věřitelé společnosti Evergrande utrpěli významné ztráty. Ceny firemních dluhopisů ale naznačují, že investoři moc velké šance na záchranu nepředpokládají.