Klienti končících dodavatelů by si měli rychle vybrat novou smlouvu, vyzval ERÚ

ERÚ k cenám dodavatelů poslední instance (zdroj: ČT24)

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval spotřebitele, kteří se po konci jejich prodejce energií dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), aby neotáleli s výběrem nové smlouvy u vybraného dodavatele. Podle úřadu si můžou zvolit jakéhokoliv dodavatele na trhu.

U dodavatelů poslední instance sice mohou klienti zůstat až šest měsíců, úřad ale zdůrazňuje, že takový institut slouží pouze jako „záchranná síť“, která zajišťuje, aby lidé nezůstali bez elektřiny a plynu. Na tiskové konferenci to ve čtvrtek uvedl předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček. 

Volba standardního ceníku je cenově výhodnější, uvedl. Změnu doporučují i samotní dodavatelé DPI. Změna dodavatele se týká zhruba 900 tisíc odběratelů skupiny Bohemia Energy, která v říjnu ukončila činnost. Nové dodavatele ale musí hledat i klienti menších dodavatelů Kolibřík energie a A-PLUS Enegie. I tyto firmy oznámily konec dodávek.

Cenový rozdíl

„Výrazný rozdíl může být v měsíčních zálohách. Zatímco běžní dodavatelé zálohy rozpočítávají na celý rok, DPI se řídí očekávanou spotřebou na následující půlrok,“ upřesňuje mluvčí ERÚ Michal Kebort s tím, že zvlášť v zimních měsících bude taková spotřeba o poznání vyšší. Upozorňuje také, že přechodem k dodavateli se zálohy rozloží a sníží to výdaje v dalších měsících.

K odchodu z režimu DPI vybízejí i samotní dodavatelé. Generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec ve čtvrtek uvedl, že cena silové elektřiny v režimu DPI v distribuční sazbě D02d pro domácnosti u firmy činí 4727 Kč za megawatthodinu a nevyloučil, že ještě poroste. Firmy tyto ceny aktualizují vždy jednou měsíčně.

Společnosti vyšší ceny odůvodňují tím, že novým zákazníkům musí nakupovat energie za vysoké ceny, protože velkoobchodní ceny elektřiny i plynu letos dosáhly rekordních hodnot.

V případě elektřiny závisí v současné době přidělení dodavatele poslední instance na konkrétním regionu. V jižní části republiky jde o společnost E.ON Energie, v Praze a nejbližším okolí operuje Pražská energetika a ve středních Čechách a na severu země skupina ČEZ. U plynu pak jde o E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR). Trávníček v pátek uvedl, že přechod na standardní produkty se vyplatí nejvíce zákazníkům s velkou spotřebou.

„To, že jsou nyní ceny DPI celkově vysoké, není dáno vysokými maržemi, ale vysokými cenami elektřiny a plynu na burzách, kde pro své zákazníky energie nakupují všichni dodavatelé, včetně DPI,“ upřesnil Kebort.

Také Česká obchodní inspekce (ČOI) upozornila, že ukončení činnosti některých dodavatelů energií a s tím související nejistota spotřebitelů otevřely prostor pro aktivity zprostředkovatelů smluv o dodávkách energií.

Podobně jako ERÚ varovala inspekce před takzvanými energetickými šmejdy. „Při změně dodavatele energií buďte opatrní. Vždy věnujte pozornost tomu, s kým se chystáte vstoupit do smluvního vztahu a zda jste si jisti, že se jedná o důvěryhodného partnera,“ uvedla ČOI. 

Rada časopisu dTest

Podle vedoucího právního oddělení dTestu Petra Šmelhause jsou současnou situací s ukončenými dodávkami nejohroženější starší lidé, kteří nerozumí tomu, co se děje, a potřebují asistenci. Podle něj by neměli panikařit a podívat se na nabídky jiných dodavatelů, i když momentálně na trhu nejsou tak výhodné nabídky. Jsou to většinou termínované smlouvy, které by i tak měli zvážit, protože se jim platby rozloží na delší období.

Bohemia Energy by podle něj měla lidem vrátit přeplatky za energie, za situaci firma má zodpovědnost, protože spekulovala. Nyní by tak spotřebitelé měli ukončit trvalé příkazy, udělat si odečty a při přechodu k novému dodavateli si znovu vyfotit stav plynoměru a elektroměru, aby šlo prokázat, za jakého stavu se přecházelo.

Také Šmelhaus v 90′ ČT24 varoval před energetickými šmejdy, kteří dokáží využít zmatenosti zákazníků. Radou je neuzavírat žádné smlouvy se zprostředkovateli ve dveřích nebo po telefonu. Pokud nabídce lidé nerozumí, vůbec se jí nemají zabývat.