TÉMA

Kolibřík Energie

Ministerstvo chystá režim pro hromadné žaloby. S Piráty a ANO se neshodne, jak mají být poškození aktivní

Poškození spotřebitelé by mohli ještě letos začít podávat hromadné žaloby. S návrhem zákona z dílny ministerstva spravedlnosti však nesouhlasí koaliční Piráti ani opoziční ANO. Shodně požadují, aby u malých částek bylo možné podat žalobu za všechny poškozené, kteří to neodmítnou. Resort naopak počítá s tím, že se každý bude muset k řízení aktivně přihlásit.
14. 2. 2023|

Dodávky elektřiny ukončila další firma. Energo LaR měla 549 odběrných míst

Společnost Energo LaR skončila s dodávkami elektřiny. Vyplývá to z webu operátora trhu s elektřinou (OTE). Firma dodávala podle jeho dat elektřinu na 549 odběrných míst. Její klienti nyní skončí v takzvaném režimu dodavatele poslední instance (DPI) a mají šest měsíců na to, aby uzavřeli novou smlouvu u jiných dodavatelů.
10. 3. 2022|

Rychle zařídit klasickou smlouvu, při problémech komunikovat s dodavatelem, radí energetické společnosti

Vicepremiér Karel Havlíček (ANO) jedná s Energetickým regulačním úřadem o možném zastropování záloh na elektřinu a plyn u dodavatelů poslední instance. Stanovení maximálních možných plateb by mělo pomoci s příliš vysokými zálohami těm klientům, kteří přišli o svého původního dodavatele. Mluvčí innogy Martin Chalupský a místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný v páteční 90' ČT24 apelovali na dotčené, aby co nejrychleji přešli na standardní produkt. Pokud nemají možnost splácet, mají dodavatele kontaktovat.
30. 10. 2021|

Místo tří tisíc nově platba 21 tisíc korun měsíčně. Bývalým klientům Bohemia Energy hrozí existenční potíže

Klienti zaniklé Bohemia Energy už mají předpisy plateb za energie od dodavatelů poslední instance (DPI). Částky jsou třikrát až pětkrát vyšší, než byli zvyklí platit. Mnohým rodinám tak hrozí existenční problémy. Na mimořádné výdaje v řádu desítek tisíc měsíčně totiž nebudou mít. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) oznámila, že nástroj na okamžité řešení stát nyní nemá.
29. 10. 2021|

Klienti končících dodavatelů by si měli rychle vybrat novou smlouvu, vyzval ERÚ

Energetický regulační úřad (ERÚ) vyzval spotřebitele, kteří se po konci jejich prodejce energií dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), aby neotáleli s výběrem nové smlouvy u vybraného dodavatele. Podle úřadu si můžou zvolit jakéhokoliv dodavatele na trhu.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 21:43|

S dodávkami energií končí další firmy

V pátek oznámili konec další dodavatelé energií, v případě elektřiny a plynu se to týká firmy Kolibřík energie s 28 tisíci klienty, s plynem skončila A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. Po ukončení činnosti Bohemia Energy hrozí podle Agrární komory ČR odpojení od plynu stovkám firem, které mají velkou odběrovou kapacitu. Když mají roční spotřebu přes 630 megawatthodin, nevztahuje se na ně institut dodavatele poslední instance. Podle informací Bohemia Energy, které společnost poskytla ČT, jde celkem asi o osmdesát firem.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 23:03|