Klienti Bohemia Energy, kterým nyní dodává ČEZ, mohou přechod do standardního ceníku řešit on-line

Zhruba 400 tisíc klientů dodavatele energií Bohemia Energy, které po konci firmy převzala v režimu dodavatele poslední instance (DPI) polostátní společnost ČEZ, může převod z institutu DPI do standardního ceníku provést on-line, a to včetně podpisu. Řekl to mluvčí ČEZu Roman Gazdík, firma spustila nový on-line formulář.

„Výhodou proti smlouvě v režimu dodavatele poslední instance jsou výrazně nižší zálohy, jejich stejná výše po celý rok a možnost zafixování cen až na dobu tří let,“ řekl v úterý generální ředitel ČEZ Prodeje Tomáš Kadlec.

ČEZ před čtrnácti dny, ještě před oznámení konce Bohemia Energy, podobně jako někteří další dodavatelé elektřinu pro nové klienty zdražil. Zatímco stávající zákazníci firmy mají ceník tříleté fixace 2149 korun za megawatthodinu bez DPH, zákazníci přecházející nově od jiných dodavatelů budou za megawatthodinu platit 3229 korun.

Firma upozornila, že v režimu dodavatele poslední instance jsou zálohy proti standardním ceníkům výrazně vyšší, jelikož jde o zákazníky, se kterými ČEZ Prodej nepočítal, a zálohy jsou také nastaveny jen pro omezenou dobu následujících šest měsíců.

Přejít na standardní produkt

Výzvu k tomu, aby lidé příliš dlouho nezůstávali v režimu DPI, učinil už na konci minulého týdne také další dodavatel poslední instance E.ON. „Je určitě důležité přejít na standardní produkt, kde klient má rozložené zálohy do jednoho roku a stabilní ceny na zafixované období. Na druhou stranu rozhodně doporučujeme, aby zákazníci výběr nového dodavatele neuspěchali a vybrali si ho dobře a s rozvahou,“ uvedl místopředseda představenstva společnosti E.ON Energie Jan Zápotočný.

Oznámení o ukončení činnosti se kromě samotné Bohemia Energy týká společností Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 tisícům zákazníků, plyn téměř 300 tisícům.

Klientů největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku se nyní ujímají takzvaní dodavatelé poslední instance (DPI), tedy hlavní distributor na daném distribučním území. Kromě ČEZu a E.ONu mezi ně patří PRE, Pražská plynárenská a innogy.