Pohonné hmoty v Británii jsou kvůli zásobovacím potížím nejdražší za osm let

Británie bez benzinu (zdroj: ČT24)

Problémy s nedostatkem pohonných hmot u čerpacích stanic vyhnaly ceny benzinu v Británii nejvýše od září 2013. Podle údajů motoristického sdružení RAC průměrná cena za litr benzinu v úterý v zemi stoupla na 1,3659 libry (41 korun) a situace by se mohla dále zhoršit. Představitelé některých odvětví vyzvali vládu, aby zajistila jejím pracovníkům přednost při nákupu pohonných hmot. Premiér Boris Johnson v úterý prohlásil, že se situace na trhu pohonných hmot začíná zlepšovat.

V Británii se již čtyři dny tvoří dlouhé fronty u pump a část z nich musela zavřít, protože nemá co prodávat. Britští ministři, ropné firmy i čerpací stanice tvrdí, že zásoby pohonných hmot jsou dostatečné, systém ale vyčerpal nedostatek řidičů nákladních aut v kombinaci s panickými nákupy do zásoby.

Server BBC uvedl, že na zásobování čerpacích stanic se nyní připravuje 150 řidičů vojenských cisteren. Vláda rovněž povolila prodloužení platnosti speciálních průkazů, které umožňují řidičům přepravovat zboží jako pohonné hmoty, a to bez opakovacího školení nebo zkoušek.

Představitelé některých odvětví vyzvali vládu, aby zajistila jejím pracovníkům přednost při nákupu pohonných hmot. Problémy totiž ovlivňují zaměstnance pečovatelských služeb, lékaře a zdravotní sestry, ale také učitele. Na některých místech v úterý nevyjely ani školní autobusy, protože neměly palivo.

„Vidíme, že se situace začíná zlepšovat,“ řekl premiér v úterý v podvečer. „Z odvětví slyšíme, že čerpací stanice začínají být opět normálně zásobeny. Chtěl bych proto všechny vyzvat, aby se chovali jako za běžné situace a tankovali, když je to potřeba,“ dodal Johnson.

Vládní zdroj BBC potvrdil, že plně zásobovaných pohonnými hmotami je v Británii nyní šestnáct procent všech stanic. Za nejhorší situace o víkendu to bylo kolem deseti procent. Normální stav je podle tohoto zdroje asi čtyřicet procent.

Podle asociace prodejců pohonných hmot PRA, která zastupuje bezmála 5500 z 8000 čerpacích stanic v zemi, je bez pohonných hmot kolem sedmatřiceti procent čerpacích stanic. V neděli to byly asi dvě třetiny. „Vzhledem k současnému pravidelnému doplňování zásob se procento (stanic s palivem) v následujících čtyřiadvaceti hodinách pravděpodobně zvýší,“ uvedl šéf PRA Gordon Palmer.

Roste i cena ropy

Mluvčí RAC Simon William upozornil, že benzin může dále zdražovat i bez současného problému s dodávkami kvůli rostoucím nákladům na ropu. Ceny ropy se nyní blíží nejvyšší hodnotě za tři roky.

V Británii chybí více než sto tisíc řidičů nákladních aut. To v posledních měsících způsobilo problémy v řadě průmyslových odvětví, včetně dodavatelů potravin a supermarketů.

Vláda se rozhodla vydat tisíce dočasných tříměsíčních víz pro zahraniční řidiče nákladních aut a doufá, že to pomůže vyřešit krizi. Podle britských médií se však zdá, že řidiči o nabízená krátkodobá víza příliš nestojí.