Google dostal ve Francii pokutu půl miliardy eur za nedodržování smluv s médii

Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž vyměřil americké internetové společnosti Google pokutu půl miliardy eur (12,8 miliardy korun) za nerespektování dohod uzavřených s vydavateli zpravodajství. Google čelil obviněním francouzských vydavatelů APIG, SEPM a tiskové agentury AFP, že s nimi nejednal v dobré víře o odměnách za přejímání jejich obsahu. Vést taková jednání Googlu nařídil antimonopolní úřad. Do tří měsíců se měly uskutečnit tři takové rozhovory, pokud o ně vydavatel americkou firmu požádal.

„Je to nejpřísnější pokuta,“ uvedla prezidentka antimonopolního úřadu Isabelle De Silvaová. Její instituce trest této výše za nerespektování svého nařízení dosud neuložila.

Úřad Googlu také nařídil, aby vydavatelům a tiskovým agenturám představil návrh odměn za používání v současnosti chráněného obsahu. Pokud se firma s nabídkou opozdí, zaplatí za každý den pokutu až devět set tisíc eur.

Velké zklamání, říká Google

Google označil rozhodnutí francouzského úřadu za velké zklamání. „Pokuta ignoruje naše snahy o dosažení dohody a také realitu fungování zpravodajství na našich platformách,“ řekl mluvčí americké společnosti.

Podle Googlu se rozhodnutí úřadu vztahuje pouze na jednání, která se konala od května do září 2020. „Od té doby pokračujeme ve spolupráci s vydavateli a zpravodajskými agenturami, abychom našli společnou řeč,“ uvedla firma.

Jednou ze stran sporu na straně vydavatelů zůstává společnost APIG, která zastupuje většinu francouzských tištěných médií – mimo jiné deníky Le Figaro a Le Monde. A to přesto, že s Googlem už podepsala rámcovou dohodu. Ta ale byla podle zdrojů agentury Reuters pozastavena a čeká se na rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Úřad: Google chtěl vyjednávání zúžit

Úřad Googlu nařídil vyjednávat s vydavateli loni v dubnu. Vydavatelé se ale na něj pak obrátili spolu s agenturou AFP v září s tím, že americká firma nařízení nerespektuje.

Antimonopolní úřad Googlu vyčetl, že se pokusil vyjednávací pole zúžit a nezačlenit do něj médii přebíraný obsah tiskových agentur, jako jsou například fotografie. Z diskusí také vyloučil politický a obecně informační tisk, uvedla De Silvaová a dodala, že Google vydavatelům neposkytl informace nezbytně nutné k transparentnímu určení ceny.

Agentura AFP uvedla, že dohodě s Googlem už se blíží. Vyplývá to z prohlášení jejího ředitele Fabrice Friese a z prohlášení šéfa společnosti Google France Sébastiena Missoffea.

Francouzské mediální společnosti firmu Google dlouho obviňovaly, že těží z dominantního postavení svého vyhledávače a snaží se vyhnout dodržování zákonů na ochranu autorských práv. Stížnost úřadu pro ochranu hospodářské soutěže v té věci podaly v roce 2019.

Zájmy na francouzském mediálním trhu má i český podnikatel Daniel Křetínský, který se v říjnu 2018 stal významným akcionářem v deníku Le Monde a vlastní i publikace jako Elle, Marianne, Version Fémina a Télé 7 Jours. Loni v listopadu Křetínský vystoupil proti dohodě o autorských právech, kterou Google nabídl francouzským tištěným médiím.