Evropská komise připravila zákony na zkrocení internetových gigantů

Provozovatelé internetových platforem ponesou větší odpovědnost za obsah příspěvků a budou muset účinněji postupovat proti šíření nelegálních textů či prodeji nelegálního zboží. Velké technologické firmy budou zároveň pod hrozbou pokut muset změnit dosavadní praxi často omezující činnost menších konkurentů. Počítají s tím nová pravidla fungování digitálního trhu a služeb, která v úterý navrhla Evropská komise.

Dvojicí dlouho připravovaných norem, která patřila k nejočekávanějším návrhům prvního roku práce nové Evropské komise, reaguje Brusel na rychlý vývoj digitálního prostředí. Dosud poslední směrnice, kterou EU stanovila pravidla obchodování na internetu, se datuje do začátku tohoto století.

„Svět je jen jeden, ať on-line nebo off-line. Musíme mít možnost bezpečně nakupovat a věřit zprávám, které čteme. Protože co je nezákonné off-line, je stejně tak nezákonné on-line,“ prohlásila místopředsedkyně Evropské komise Margrethe Vestagerová. Návrhy jsou podle ní pro digitální provoz tak významné, jako je semafor pro provoz na silnicích.

Rychle odstraňujte nelegální obsah, vyzývá Brusel

Návrh normy o digitálních službách zavádí pro provozovatele internetových stránek povinnost rychle odstraňovat nelegální obsah, což až dosud činili pouze dobrovolně.

Budou také muset transparentně označovat politickou reklamu nebo poskytovat úřadům přístup k algoritmům, na jejichž základě cílí reklamu na konkrétní uživatele. Nově budou muset umět identifikovat toho, kdo jejich prostřednictvím porušuje zákon například prodejem nelegálního zboží.

Druhá norma o digitálním trhu je zaměřena na velké firmy, které mají v zemích EU nejméně 45 milionů uživatelů. Komise chce stanovit seznam firem označovaných jako „gatekeepers“, tedy subjektů zásadně ovlivňujících přístup na internet a jeho fungování.

Pro firmy jako Amazon, Facebook či Google tak mají podle návrhu platit nové povinnosti, mimo jiné nutnost zabezpečit fungování softwaru či aplikací menších firem a jeho propojitelnost s vlastními službami. Uživatelé také dostanou možnost odinstalovat software nastavené výrobci, v čemž jim velké firmy mnohdy brání. Za odmítnutí spolupráce s úřady bude hrozit pokuta až do výše desetiny jejich ročního obratu.

Facebook se vymezil vůči Applu

Agentura Reuters v této souvislosti připomíná, že Facebook se v prohlášení vymezil proti společnosti Apple. Facebook doufá, že zákon o digitálních trzích „také nastaví hranice pro Apple. Apple ovládá celý ekosystém od zařízení po obchod s aplikacemi a využívá tuto schopnost k poškozování vývojářů a spotřebitelů a také velkých platforem, jako je Facebook.“

Dále pak Facebook uvedl: „Věříme, že zákon o digitálních službách a zákon o digitálních trzích jsou na správné cestě, aby pomohly zachovat to, co je na internetu dobré. Podporujeme také pravidla, která pomáhají podporovat inovace, umožňují hospodářskou soutěž a chrání blahobyt spotřebitelů, a uznáváme, že tato pravidla se na nás musí vztahovat,“ uvedla firma.

Facebook však nyní čelí v USA rozsáhlé žalobě, která ho viní z monopolního chování, které poškozuje spotřebitele i samotné prostředí, v němž podniká.