Americké úřady zažalovaly Facebook. Viní ho z monopolního chování

Úřady ve Spojených státech ve středu zažalovaly amerického provozovatele internetové sociální sítě Facebook, kterého viní z porušování pravidel hospodářské soutěže. Federální obchodní komise (FTC) uvedla, že bude v rámci žaloby usilovat o soudní opatření, které by mohlo zahrnovat požadavek, aby Facebook prodal aplikace Instagram a WhatsApp, informovala agentura Reuters.

Kromě FTC podala na Facebook žalobu rovněž skupina amerických států v čele s New Yorkem. Žádají, aby bylo převzetí aplikací Instagram a WhatsApp firmou Facebook označeno za nezákonné. Facebook koupil Instagram v roce 2012 a WhatsApp v roce 2014.

FTC tvrdí, že Facebook má v USA monopolní postavení v oblasti sociálních sítí. Převzetí aplikací Instagram a WhatsApp bylo podle komise součástí strategie, pomocí které se Facebook snažil eliminovat hrozby pro své monopolní postavení, píše server CNBC.

Státní návladní (státní zástupkyně, generální prokurátorka) státu New York Letitia Jamesová mimo jiné uvedla, že vede koalici 48 státních návladních v soudním sporu s Facebookem, aby ukončil svůj ilegální monopol. 

Žaloba by měla podle ní vyslat vůči Facebooku a dalším firmám jasný signál, že „snaha potlačit konkurenci, omezit inovace nebo omezit ochranu soukromí se setká s plnou silou téměř všech státních návladních v zemi“.

Místo aby Facebook vylepšil svůj vlastní produkt, využil výhod spotřebitelů a vydělal miliardy dolarů přeměnou jejich osobních údajů v dojnou krávu.
Letitia Jamesová
státní návladní státu New York

V sérii tweetů uvedla například také, že státní návladní podnikají kroky, aby se „postavili za miliony spotřebitelů a mnoho malých podniků, kterým nelegální chování Facebooku uškodilo.“

Jamesová se rovněž domnívá, že „Facebook využil své monopolní moci, aby rozdrtil menší rivaly a uhasil konkurenci, a to vše na úkor každodenních uživatelů“.

Facebook je s 2,7 miliardy uživatelů největší sociální sítí na světě. Tržní hodnota podniku dosahuje téměř 800 miliard dolarů.

Spoluzakladatel a šéf podniku Mark Zuckerberg je pátým nejbohatším člověkem na světě, upozorňuje agentura AP.

Zuckerberg při svém vystoupení v americkém Kongresu tvrdil, že společnost má řadu konkurentů, včetně dalších technologických gigantů.

Hájil kontroverzní akvizice jako koupi Instagramu a WhatsAppu tím, že jim Facebook pomohl expandovat z malých, nevýznamných firem mezi významné a vlivné společnosti.