Poloprázdné jsou restaurace, hotely i ulice, kudy dříve proudily davy turistů. Česku stále chybí ti ze zahraničí

Události ČT: V Česku stále chybí zahraniční turisté (zdroj: ČT24)

V Česku stále chybí zahraniční turisté. Místa, na která dřív mířili, jsou teď poloprázdná. Vidět je to zejména v centru Prahy a dalších turistických městech. Už loni tomu tak bylo, a jak se zdá, zahraniční turisté nepřijedou ani letos.

Rušné pražské Staroměstské náměstí dříve plné fotografujících cizinců se změnilo v nezvykle klidné místo. O poznání prázdnějšího města teď ale využívají hlavně tuzemští turisté nebo přímo Pražané.

„Málo lidí, hodně zahrádek zavřených, je to hodně evidentní, že turistů je málo, ale nám to nevadí,“ konstatuje jedna návštěvnice náměstí. „Já jsem spíš zvyklý na takový ten pražský život, to tady chybí,“ doplňuje další člověk.

Bez většího ruchu se dá projít celá Královská cesta a třeba na Karlově mostě, kde dřív prakticky nebylo k hnutí, je teď příjemně „volno“ a na první pohled jsou zde spíš místní než turisté. A podobné je to třeba i vedle Na Kampě – místo turistů pouličního umělce sledují jen místní děti.

Ani večer se situace příliš nemění, i když jsou zahrádky o něco plnější, rozhodně se to nedá srovnat s obdobím před koronavirem. Zahraniční turisté tak chybí i v této době například na Staroměstkém náměstí, kde je už krátce po půl desáté relativní klid, což dřív nebylo běžné, protože do zdejších ulic chodili turisté za večerní zábavou.

Úbytek zahraničních turistů je znát i v dalších městech. Například do Kutné Hory jich vlakem denně mířily stovky. Teď jsou to podle informační kanceláře nanejvýš jednotky. „Návštěvnost byla předtím z 90 procent zahraniční návštěvníci, teď se to obrátilo a zhruba 98 procent jsou čeští návštěvníci,“ konstatuje Martin Betuštiak z Informačního centra města Kutná Hora.

Jenže těch není zdaleka tolik. Vidět je to hlavně přímo v turistických místech, třeba v centru města. Například u Kostnice je minimum lidí a slyšet je tu hlavně čeština.

„Jsem ráda, že tu je méně zahraničních turistů, nejsou přeplněné restaurace a památky jsou volně přístupné, je to takové komfortnější,“ přibližuje návštěvnice Kutné Hory.

I nejznámější zdejší památku, chrám svaté Barbory, který má kapacitu asi tisíc osob, teď navštíví nanejvýš desítky lidí. „Jsou to převážně čeští návštěvníci, cizinci tady jsou také, ale jenom v malých skupinkách. Chrám získal takovou jinou atmosféru, je v něm klidněji, je v něm pohodová atmosféra,“ říká vedoucí turistických služeb Římskokatolické farnosti arciděkanství Kutná Hora Kristýna Drahotová.

Zmíněná nálada teď panuje ve velké části turistických míst. A i když si jí místní často chválí, podnikatelé by už tahle místa měli raději zase plná turistů.

Turisty vyhlížejí marně i pražští podnikatelé

Procházka centrem Prahy má teď pro majitele Style Travel Agency a zástupce Koalice incomingových cestovních agentur Petra Vojíře tak trochu smutný nádech. Poloprázdné ulice totiž značí, že jeho podnikání je na tom stále špatně. Pořádá hromadné zájezdy pro cizince, jenže teď prakticky není pro koho.

„Dostali jsme se v porovnání s rokem 2019 na nějakých nula až tři procenta klientů, tedy velmi špatné. Lidé v zahraničí mají pořád určitou nedůvěru, dalo by se říct strach z toho, co se tady děje,“ vysvětluje.

Stejně jsou na tom i další podobné cestovky, některé z nich už proto musely skončit. „Upřímně řečeno, stát nám moc nepomohl, naše cestovní agentura na strašně moc dotací z různých důvodů nemohla dosáhnout. Vím o některých, kteří řekli, že už dál nemohou,“ dodal Vojíř.

Zákazníky marně vyhlíží i majitel obchodu Local Artists Martin Hřebout. Do centra Prahy chtěl vrátit typické české suvenýry od lokálních výrobců. Pět let se mu to dařilo, teď téměř bojuje o přežití. „Dva tři roky zpátky byly doby, kdy jsme si přáli, aby lidí touto ulicí procházelo méně. Protože tady už nemohli jít a docházelo k ucpání,“ přibližuje, jak to vypadalo v ulici, ze které se vstupuje do obchodu.

Doplňuje, že dřív musel zaměstnávat tři prodavače najednou, teď za kasou sedí sám, a kdyby mu majitel nemovitosti nesnížil nájemné, patrně by musel zavřít. „Zahraničních turistů je opravdové minimum, pořád se bavíme tak o deseti procentech předkrizových tržeb,“ doplnil Hřebout.

Málo lidí je i v restauracích v centru, kam dřív chodili hlavně cizinci. „My vlastně zatím žijeme z českých turistů, ale poskrovnu. Že by jezdila Evropa nebo svět, zatím ne, zatím je to hodně špatné. My potřebujeme, aby začali jezdit turisti, na tom je ten náš byznys postavený,“ konstatuje Lenka Vačicová z Café Mozart.

Plavby lodí po Vltavě dříve využívalo asi tisíc lidí denně. Teď zhruba stovka. I firmě Prague Boats chybí návštěvníci z jiných zemí. „Minimálně šedesát procent našeho obratu nám určitě zajišťují zahraniční turisté, s čímž se dá velmi těžce teď pracovat, protože tu nejsou,“ upřesnil vedoucí obchodního oddělení této firmy Jan Lukeš.

I přesto už na léto ale chystají větší počet plaveb a věří, že se turisté začnou vracet, v tom jsou i s ostatními podnikateli na jedné lodi.

Hosté chybí i hotelům

A úbytek zahraničních turistů je znát i v aktuální obsazenosti jednotlivých hotelů. Například některé pražské, které cizinci často vyhledávají, mají teď kapacitu zaplněnou nanejvýš z pětiny. Před dvěma lety v tomto období to přitom bylo až z 90 procent.

Třeba síť hotelů Olympik, která se specializuje na konference a kongresy, má teď obsazeno jen šestnáct pokojů ze skoro šesti set padesáti.