Kara Trutnov je v insolvenci, řízení začalo i se sesterskou Pietro Filipi

Do insolvence poslal soud kožešnickou společnost Kara Trutnov. Návrh na sebe podala sama, dluží přes čtvrt miliardy korun. Své ekonomické potíže dává do souvislosti s vládními opatřeními proti koronaviru. Insolvenční řízení začalo i s další oděvní společností Pietro Filipi a firmou Pietro Filipi stores.

Kara Trutnov dluží 150 věřitelům v souhrnu 260 milionů korun. V insolvenčním návrhu uvedla, že není schopna pokračovat v platbách podstatné části svých závazků. Požádala proto Krajský soud v Hradci Králové, aby vydal usnesení o zjištění jejího úpadku. Za loňský rok ztráta proti plánovaným tržbám činila 200 milionů korun. Firma také musela zastavit svůj internetový obchod kvůli rozšíření nemoci covid-19 v centrálním skladu.

Největším věřitelem je Česká spořitelna se 167 miliony korun. Dále Kara dluží na nájemném společnostem Atrium Flóra, New Karolina Shopping Center, Klepierre a CGI Metropole.

Společnost tvrdí, že do počátku roku 2020 považovala svoji situaci za přiměřeně stabilní, v lednu a únoru zaznamenala růst tržeb a směřovala podle svého návrhu k růstovému roku. „Hospodaření však na konci prvního čtvrtletí roku 2020 zásadně negativně zasáhla omezení a mimořádná opatření vlády přijatá v souvislosti s šířením epidemie nového typu koronaviru a šíření epidemie samotné,“ uvedla firma.

Devadesát procent jejího zboží se prodávalo v kamenných prodejnách. Zájem o její produkci se na běžné hodnoty nedostal ani po rozvolnění jarních opatření.

Kara podniká v oděvním průmyslu, vyrábí a prodává pánskou a dámskou koženou konfekci a doplňky. Výrobky prodává v několika desítkách prodejen, a to zejména ve velkých obchodních centrech a v kamenných prodejnách v Česku a na Slovensku. Provozuje také internetový obchod. Za rok 2019 činil obrat firmy 395 milionů korun.

Začalo insolvenční řízení s Pietro Filipi

Jediným akcionářem Kary je společnost C2H podnikatele Michala Mičky. Ta stojí i za značkou Pietro Filipi, která rovněž míří do insolvence. Městský soud v Praze v pondělí zahájil insolvenční řízení s Pietro Filipi i společností Pietro Filipi stores.

I tyto firmy zasáhla pandemie koronaviru a nucené uzavření obchodů. Kvůli nedostatku financí není Mička schopen pokračovat v hledání investorů a případné reorganizaci společností, vyplývá z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Firma Pietro Filipi dosáhla loni čistého obratu 227,5 milionu korun, v roce 2019 to bylo asi 434 milionů korun. Závazky má vůči více než 170 věřitelům, pohledávky dosahují více než 300 milionů korun. Společnost Pietro Filipi stores měla k 5. únoru dluhy u pěti desítek věřitelů ve výši přes 50 milionů korun.

Pietro Filipi založil Petr Hendrych, firma se ale potýkala s dluhy. Mička věřil, že dokáže zavedenou značku pozvednout. V roce 2017 v ní se svou investiční společností C2H koupil osmdesátiprocentní podíl a v roce 2019 zbývajících 20 procent.