Podnikatelé v úpadku budou moci čerpat kompenzační bonus, avizuje Schillerová

Podnikatelé v úpadku budou mít nárok na kompenzační bonus. Pro Českou televizi to uvedla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), jejíž resort se na tomto opatření už předběžně domluvil s Evropskou komisí. Stát také představil podpůrný program za podzimní uzavření provozů a rozšířil dotace na nájemné.

Kompenzační bonus až dosud nemůže získat podnikatel, který je v úpadku, ale dál podniká, podnikání ho živí – a opatření proti koronaviru jeho byznys zastavila. Vyplývá to především z pravidel Evropské unie pro poskytování veřejné podpory, podle kterých nejde podporovat ty podniky, které byly v obtížích už na konci roku 2019, tedy před rozšířením onemocnění covid-19.

Stopku pro čerpání bonusu ale řada podnikatelů kritizovala a obracela se kvůli ní i na veřejného ochránce práv. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nyní přichází s úpravou, podle které by i podnikatelé v úpadku směli čerpat bonus 500 korun denně.

„Aktuálně máme s (Evropskou) komisí neformálně vyjednáno, že lidem, kteří jsou již ve fázi oddlužení, čerpání bonusu umožníme, a to zpětně za všech pět bonusových období. V tomto duchu připravíme novelu zákona, kterou předložím v pondělí na vládu,“ uvedla ministryně.

Nárok na kompenzační bonus 500 korun aktuálně denně náleží podnikatelům s činností podnikání v přímo omezených, případně zcela uzavřených oblastech ekonomiky, a to za každý den omezení. Tato činnost musí být současně za rozhodné období měsíců června až září 2020 pro daného žadatele dominantním zdrojem obživy.

Vedle přímo zasažených podnikatelů mohou o bonus požádat i podnikatelé, kteří jsou na přímo zavřené obory nejméně z 80 procent navázáni, a to buďto dlouhodobým dodavatelsko-odběratelským vztahem, anebo je jejich činnost nerozlučně spjata s uzavřenou provozovnou.

Dotace pro zavřené provozovny

Stát představil i další opatření na podporu podnikání v Česku. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) prezentoval program Covid – gastro uzavřené provozovny; vztahovat se bude na období od 9. října do 10. ledna, příjem žádostí začne v pondělí.

Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den. Pomoc bude moct být čerpána i na spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno.

Dotace bude proplácena na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna. Havlíček čeká zájem zhruba sto tisíc podnikatelů.

Brífink ministra Havlíčka o pomoci firmám a živnostníkům (zdroj: ČT24)

Nájmy v uzávěře

Vedle toho se připravuje také třetí vlna programu Covid –⁠ nájemné. Podnikatelé budou moci žádat o příspěvek na komerční nájem za čtvrté čtvrtletí loňského roku od 22. ledna. Podpora bude činit 50 procent. Zahrnuty budou také otevřené provozy (prádelny, čistírny, květinářství nebo optiky) s propadem tržeb za čtvrtý kvartál alespoň 66 procent. Posuzovat se nebude spřízněnost osob. Nájemce a pronajímatel ale nesmí být totožná osoba.

Ministerstvo průmyslu a obchodu žádost ve třetí výzvě pro úspěšné žadatele z předchozí výzvy zjednodušilo. On-line informační systém resortu mu nabídne automatický import jeho uživatelských údajů i dat ke všem jeho provozovnám. Takto by se podání žádosti mělo výrazně zrychlit. Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít úředně ověřený podpis.