Ve Spojených státech rostla ekonomika rekordním čtvrtletním tempem 33,4 procenta

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí vzrostla v ročním přepočtu o rekordních 33,4 procenta. Ve své konečné zprávě to v úterý uvedlo americké ministerstvo obchodu. Mírně tak zpřesnilo svůj předběžný údaj, podle něhož růst hrubého domácího produktu (HDP) činil 33,1 procenta.

Největší ekonomika světa se tak citelně zotavila z jarního útlumu způsobeného pandemií covidu-19. Ve druhém čtvrtletí HDP klesal ročním tempem 31,4 procenta. To byl nejhorší výsledek minimálně od roku 1947, kdy se tyto údaje začaly sledovat.

Hospodářské oživení v USA ale nyní podkopává další vzestup počtu případů nákazy novým koronavirem. Výzkumná skupina Conference Board podle agentury AP očekává, že ve čtvrtém čtvrtletí růst americké ekonomiky zpomalí na 2,8 procenta.

Úřady pošlou 600 dolarů většině Američanů

Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládali, že ministerstvo obchodu ponechá odhad tempa růstu HDP beze změny na 33,1 procenta. Výkon americké ekonomiky se teď nachází 3,5 procenta pod úrovní z konce loňského roku.

Americký Kongres v noci na úterý schválil soubor nových opatření na podporu ekonomiky v hodnotě 900 miliard dolarů (zhruba 19,4 bilionu korun). Zahrnuje mimo jiné přímý jednorázový příspěvek 600 dolarů (přibližně 12 900 korun) pro většinu Američanů nebo zvýšení podpory v nezaměstnanosti o 300 dolarů týdně.

Peníze budou směřovat i na podporu malých podniků, na distribuci vakcíny proti koronaviru a dále na podporu dopravy či zdravotní péče.