TÉMA

Ministerstvo obchodu

Růst americké ekonomiky ve třetím čtvrtletí prudce zpomalil

Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve třetím čtvrtletí v přepočtu na celý rok zvýšil o dvě procenta. Růst největší ekonomiky světa tak prudce zpomalil z 6,7 procenta ve druhém kvartálu, uvedlo ve svém rychlém odhadu americké ministerstvo obchodu.
28. 10. 2021Aktualizováno28. 10. 2021, 15:32|

Spojené státy zruší seznam zakázaných obchodních transakcí s oblíbenými čínskými aplikacemi

Vláda Spojených států odstoupí od seznamu zakázaných obchodních transakcí s čínskými aplikacemi TikTok a WeChat. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle agentury Reuters vydala seznam s cílem uvalit na zmíněné aplikace tvrdé restrikce administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa v září loňského roku.
21. 6. 2021|

Ve Spojených státech rostla ekonomika rekordním čtvrtletním tempem 33,4 procenta

Ekonomika Spojených států ve třetím čtvrtletí vzrostla v ročním přepočtu o rekordních 33,4 procenta. Ve své konečné zprávě to v úterý uvedlo americké ministerstvo obchodu. Mírně tak zpřesnilo svůj předběžný údaj, podle něhož růst hrubého domácího produktu (HDP) činil 33,1 procenta.
22. 12. 2020|

USA vyhlásily sankce proti Kadyrovovi za porušování lidských práv

Spojené státy ohlásily sankce proti čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, jehož americké ministerstvo zahraničí viní z masivního porušování lidských práv včetně mučení. „Pompeo, boj přijímáme!“ vzkázal americkému ministru zahraničí Mikeu Pompeovi Kadyrov. Reakci doprovodil snímkem, na němž s úsměvem pózuje se dvěma kulomety. Za porušování lidských práv menšinových Ujgurů USA také rozšířily o jedenáct společností sankční seznam týkající se Číny.
20. 7. 2020|

Trump slíbil včasné vydání licencí k prodeji firmě Huawei. Nesmí ale ohrozit národní bezpečnost

Americký prezident Donald Trump v pondělí na setkání s představiteli předních amerických technologických firem slíbil, že včas splní jejich požadavek, aby mohly opět dodávat čínské společnosti Huawei Technologies, která se v USA ocitla na černé listině. Podle Trumpa to ale nesmí ohrožovat národní bezpečnost. Tisk přitom v pondělí informoval, že firma Huawei tajně pomáhala vytvořit bezdrátovou síť v KLDR. A americká divize Huawei Futurewei Technologies mezitím oznámila, že propustila více než dvě třetiny z 850 zaměstnanců v USA.
23. 7. 2019Aktualizováno23. 7. 2019, 14:21|

Americká vláda dočasně zmírnila restrikce vůči firmě Huawei

Americké ministerstvo obchodu v noci na úterý dočasně na tři měsíce zmírnilo obchodní restrikce vůči čínskému výrobci telekomunikačních zařízení Huawei zavedené minulý týden. Tento krok má omezit negativní dopady na zákazníky čínského podniku po celém světě, píše agentura Reuters.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 11:04|

Tlak na Huawei rychle sílí. Google zřejmě omezí čínské firmě využití operačního systému Android

Společnost Google se chystá omezit čínské firmě Huawei používání svého operačního systému Android. Ta kvůli tomu přijde o aktualizace a později i o přístup k řadě služeb amerického gigantu, jako jsou například aplikace Play Store, Gmail a YouTube. Google tak reaguje na krok amerického ministerstva obchodu, které zařadilo Huawei na černou listinu. A podle agentury Bloomberg se rozhodly zmrazit dodávky pro Huawei i další velké americké firmy, například Intel, Qualcomm nebo Broadcom.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 15:42|